Povećani ekonomski izgledi Bosne i Hercegovine

Dugoročni izgledi Bosne i Hercegovine revidirani su sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brzog uspostavljanja vlasti nakon izbora i statusa kandidata za EU.

Udio duga u BDP-u zadržat će se u BiH na 22 posto do kraja 2023. godine, uz razmjerno niske kamate i duge rokove dospijeća vjerovnicima (EPA - Ilustracija)

Vodeća svjetska agencija za rejtinge Standard and Poor's (S&P) potvrdila je dugoročni kreditni rejting Bosne i Hercegovine na B/B te revidirala dugoročne izglede zemlje sa stabilnih na pozitivne zbog poboljšanja političkih prilika, brzog uspostavljanja vlasti nakon općih izbora i sticanja statusa zemlje kandidatkinje za Evropsku uniju, javlja Hina.

„Pozitivni izgledi odražavaju naše stajalište da bi se potencijalno manje konfrontirajuće domaće političko okruženje trebalo zadržati tokom sljedeće godine“, naveli su iz S&P.

Pojasnili su kako će se udio duga u BDP-u zadržati na 22 posto do kraja 2023. godine, uz razmjerno niske kamate i duge rokove dospijeća vjerovnicima.

Prognoziraju ekonomski rast od jedan posto

Rejting agencija dodala je da je ojačala stabilnost u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci, „s razmjerno pravodobnim formiranjem vlade na državnom nivou nakon općih izbora u oktobru 2022. te se očekuje da će ekonomija nastaviti rasti u 2023. godini, iako sporijim tempom“.

S&P procjenjuje da će ekonomski rast Bosne i Hercegovine u 2023. godini iznositi jedan posto.

U izvještaju o rejtingu pozitivnim je ocijenjeno da je Bosna i Hercegovina u decembru dobila status kandidata za članstvo u EU, dok se „smanjila vjerovatnost da će se Republika Srpska – jedan od dva entiteta koji čine zemlju – povući iz ključnih državnih institucija“.

Izvor: Agencije