Država za Credit Suisse i UBS daje 259 milijardi franaka subvencija

Ukupan iznos subvencija odgovara trećini švicarskog BDP-a koji je prošle godine iznosio 771 milijardu franaka.

Centralna banka nije željela odgovoriti na pitanje jesu li Credit Suisse ili UBS iskoristili ponuđeni novac (Keystone)

Švicarska vlada i centralna banka osigurale su 259 milijardi švicarskih franaka (280 milijardi dolara) subvencija za Credit Suisse i UBS, pokazuju dokumenti, što odgovara trećini švicarskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

UBS je objavio da će za posrnuli Credit Suisse platiti 3,4 milijarde dolara, a Vlada je tom iznosu dodala i prve 5,4 milijarde dolara gubitaka na izvedenicama i drugoj rizičnoj imovini, javlja Reuters.

Sporazum o preuzimanju uključuje ogromnu subvenciju države i centralne banke iz programa kredita i jačanja likvidnosti i obećanje vlade da će apsorbirati do devet milijardi franaka potencijalnih gubitaka od preuzimanja.

Prošle sedmice Credit Suisse objavio je da je od Švicarske centralne banke osigurao 50 milijardi franaka iz programa osiguranih kredita i kratkoročne likvidnosti. Program može koristiti ako je vrijednost kolaterala, poput hipoteka i vrijednosnih papira, veća od iznosa kredita.

Dio grupe 30 globalno važnih banaka

Uz sve to, Centralna banka ponudila je banci nastaloj spajanjem UBS-a i Credit Suissea hitni zajam za likvidnost od 100 milijardi švicarskih franaka i još 100 milijardi franaka iz državnog mehanizma zaštite likvidnosti, za koji garantira Švicarska vlada.

Ukupno 259 milijardi franaka subvencija odgovara trećini švicarskog BDP-a, koji je prošle godine iznosio 771 milijardu franaka.

Centralna banka nije željela odgovoriti na pitanje jesu li Credit Suisse ili UBS iskoristili ponuđeni novac.

I UBS i Credit Suisse spadaju u grupu 30 globalno sistemski važnih banaka, čije je poslovanje pod budnim okom regulatora, prenosi Hina.

„Vlada će glasačima morati objasniti zašto izlažu riziku novac građana, poreznih obveznika, da bi spasili banku koja je uglavnom servisirala ultrabogate i radila nevjerovatne stvari u investicijskom bankarstvu“, rekao je Reutersu bivši izvršni direktor jedne globalne banke pod uvjetom anonimnosti.

Izvor: Agencije