OPEC prognozira slabiju potražnju za naftom tokom ljeta

Neke članice OPEC-a i njegovi saveznici izvijestili su da će od maja do kraja godine smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,66 miliona barela dnevno.

Prema dostupnim podacima, zalihe nafte su porasle, navode iz OPEC-a (Al Jazeera)

Potražnja za naftom mogla bi oslabiti tokom ljeta, zbog posustajanja američke ekonomije pod pritiskom podignutih kamatnih stopa i kontinuirano slabe nabave kineskih rafinerija, procjenjuje Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Neke članice OPEC-a i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, izvijestile su da će od maja do kraja godine smanjiti proizvodnju za dodatnih 1,66 miliona barela dnevno, navodeći tek da je posrijedi “preventivna mjera” koja bi trebala stabilizirati tržište.

Neki delegati OPEC-a rekli su da ne znaju tačne razloge smanjenja, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

OPEC ih je skicirao u analizi izgleda za tržište tokom ljeta, objavljenoj u sklopu mjesečnog izvještaja, istakavši da su zalihe nafte prema dostupnim podacima porasle i da se svjetska ekonomija sučeljava s nizom izazova.

“Komercijalne zalihe OECD-a rasle su proteklih mjeseci, a opskrba derivatima nije tijesna kao što je bila prije godinu”, objavio je OPEC.

Očekuje se 2,6-postotni rast svjetske ekonomije

Dodali su da bi uobičajeni sezonski val potražnje u SAD-u tokom ljeta moglo zakočiti eventualno slabljenje ekonomije zbog podizanja kamatnih stopa, a otvaranje Kine nakon ukidanja COVID mjera još nije rezultiralo pojačanom nabavom rafinerija.

“Potencijalni izazovi za rast svjetske ekonomije uključuju visoku inflaciju, zaoštravanje monetarne politike, nestabilnost finansijskih tržišta i visoke nivoe državnog, korporativnog i privatnog duga”, saopćio je OPEC.

Potvrdili su ipak da u ovoj godini očekuju rast potražnje za naftom za 2,32 miliona barela dnevno, ili 2,3 posto, tek blago povisivši procjenu za Kinu.

Potvrdili su i da u ovoj godini očekuju 2,6-postotni rast svjetske ekonomije, upozorivši na potencijalne rizike koji bi mogli zakočiti aktivnost.

Napominju da je prelijevanje posljedica sloma nekoliko banaka u SAD-u tek u ograničenoj mjeri utjecala na ekonomiju.

Izvor: Agencije