Klijenti iz Credit Suisse povukli gotovo 70 milijardi dolara

Klijenti su počeli izvlačiti novac iz banke nakon što su je zahvatila tržišna previranja, pa je tu švicarsku banku morala spašavati država.

Konkurentska banka UBS preuzela je Credit Suisse (EPA)

Švicarska banka Credit Suisse otkrila je podatke o količni novca koju su njeni klijenti povuki u kratkom roku, zbog čega je država morala intervenirati kako bi je spasila.

Banka je objavila da je 61,2 milijarde švicarskih franaka (68,6 milijardi dolara) povučeno u prva tri mjeseca ove godine.

Odjel za upravljanje bogatstvom Credit Suissea je krajem marta smanjio iznos aktive kojom je upravljao na 502,5 milijardi franaka, što je 29 posto manje u odnosu na isti period prošle godine, prenosi Fena, pozivajući se na BBC.

Optužbe za pranje novca

Klijenti Credit Suisse počeli su izvlačiti novac iz banke nakon što su je zahvatila tržišna previranja koja su uslijedila nakon bankrota Silicon Valley Bank i Signature Bank u SAD-u.

U Švicarskoj su vlasti sastavile paket spašavanja za Credit Suisse, koji je uključivao više od 200 milijardi franaka finansijskih garancija, a konkurentska banka UBS pristala je preuzeti Credit Suisse.

Credit Suisse je stvarao gubitke i suočio se s nizom problema posljednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Izvor: Agencije