OPEC zabranio dolazak novinara tri medijske kuće na sastanak naftaša

OPEC je odbio odgovoriti zašto novinari iz tri medijske kuće – Reuters, Bloomberg i ‘The Wall Street Journal’ nisu dobili dozvolu da prate sastanak koji će biti održan 5. i 6. jula u Beču.

Sekretarijat OPEC-a obično daje akreditaciju svakom novinaru koji to želi, tvrdi Bloomberg (EPA)

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zabranila je pristup reporterima Reutersa, Bloomberga i The Wall Street Journala (WSJ) sastanku direktora naftne industrije sa ministrima energetike iz članica OPEC-a i njenih saveznika OPEC+, među kojima su i najveći proizvođači nafte Saudijska Arabija i Rusija.

OPEC je odbio odgovoriti zašto novinari iz te tri medijske kuće nisu dobili dozvolu da prate sastanak koji će biti održan 5. i 6. jula u Beču, navodi Reuters.

„Vjerujemo da transparentnost i slobodna štampa služe i čitaocima, tržištu i javnom interesu i mi se protivimo ograničenju pokrivanja“, poručio je portparol Reutersa, napominjući da će ta agencija nastaviti pokrivati aktivnosti OPEC-a „na nezavistan, nepristran i pouzdan način“.

Odbijeni e-mailom

Novinari Reutersa su primili elektronsku poruku u kojoj se navodi da ranija akreditacija ne važi za prisustvo na predstojećem sastanku. Novinari Bloomberga i WSJ-a dobili su slična obavještenja.

Bloomberg je izrazio zabrinutost zbog isključivanja novinara sa skupa koji će biti održan naredne sedmice.

„Radi transparentnosti tržišta, snažno se zalažemo da OPEC dozvoli novinarima relevantnih globalnih novinskih kuća da prisustvuju sastanku“, navela je ta medijska kuća, dok WSJ nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Već im uskraćivan dolazak

Britanska agencija podsjeća kako je ovo drugi uzastopni događaj OPEC+ u kojem je OPEC ograničio medijsko praćenje. Istim redakcijama je bio odbijen pristup sjedištu OPEC-a sastanku u Beču 4. juna.

Kako navodi agencija Bloomberg, sekretarijat organizacije obično daje akreditaciju svakom novinaru koji to želi, ali su tada novinarima upućeni pozivi.

Organizacija nije obrazložila odluku da ne pozove novinare, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije