Hrvatskoj nedostaje 24.500 radnika za energetsku obnovu zgrada

Trenutno je svaki peti radnik stranac, a obrazovanje radnika o energetski efikasnim tehnologijama jedan je od najvećih izazova za ostvarivanje energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine.

Cilj Evropske unije je do 2030. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova 40 posto u odnosu na nivoe iz 1990. godine (Pixsell)

Hrvatskoj nedostaje 24.500 kvalificiranih radnika koji bi mogli raditi na poslovima energetske obnove zgrada, upozorava Hrvatski savjet za zelenu gradnju.

Trenutno je svaki peti radnik stranac, a obrazovanje radnika o energetski efikasnim tehnologijama jedan je od najvećih izazova za ostvarivanje energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine, pokazao je dokument o stanju i preprekama u građevinskom sektoru.

Zgrade u Hrvatskoj, ističe se, odgovorne su za potrošnju više od 40 posto energije i emitiraju oko 36 posto emisija CO2. Cilj Evropske unije je do 2030. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova 40 posto u odnosu na nivoe iz 1990. godine.

To je, ističe se, moguće postići pojačanim intenzitetom energetske obnove postojećih i izgradnjom novih zgrada gotovo nulte energije (nZEB zgrada), zbog čega je treba povećati broj kvalificiranih radnika, uključujući obrtnike i poduzetnike s posebnim znanjima i stručnošću u korištenju novih tehnologija i osiguravanju visokokvalitetne gradnje.

Ne postoji interes za upis u školu

Analiza je međutim pokazala kako između 40 i 60 posto obrtnika smatra da o energetski efikasnim tehnologijama ne zna dovoljno, a htjeli bi znati više.

Nadalje, za većinu trogodišnjih zanimanja iz tog sektora ne postoji dovoljan interes za upis škole, slabo se popunjavaju upisne kvote, a programi ne prate potrebe tržišta.

Kako bi se postigli ciljevi energetske efikasnosti u zgradarstvu do 2030. godine, procjenjuje se da će na godinu biti potrebno oko 24.500 radnika strukovnih zanimanja i 5.800 inženjera građevinarstva, arhitekata, inženjera strojarstva i inženjera elektrotehnike, javlja Hina.

Izvor: Agencije