WTO: U međunarodnoj trgovini postoje vidljive pukotine

Geopolitičke napetosti već utječu na globalne trgovinske tokove, a fragmentacija međunarodne trgovine mogla bi ugroziti ekonomski rast i razvoj, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija.

'U ovoj fazi usporene globalizacije, postavlja se pitanje jesmo li možda već u fazi deglobalizacije', rekao je Ralph Ossa, glavni ekonomist WTO-a (Reuters)

Međunarodna trgovina ostaje globalizirana, ali se pojavljuju prvi znakovi fragmentacije te veze, upozorila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) u novom izvještaju.

Geopolitičke napetosti već utječu na globalne trgovinske tokove, a fragmentacija međunarodne trgovine mogla bi ugroziti ekonomski rast i razvoj, prenijela je Fena.

Ideja deglobalizacije bila je izraženija od početka pandemije, koja je paralizirala lance opskrbe iz Kine, kao i ruskog napada na Ukrajinu. Prema izvještaju francuske novinske agencije AFP, WTO je primijetio da je rast svjetske trgovine već značajno usporen tokom globalne financijske krize 2009. godine.

Prijetnja za najmanje razvijene zemlje

„U ovoj fazi usporene globalizacije, postavlja se pitanje jesmo li možda već u fazi deglobalizacije“, rekao je Ralph Ossa, glavni ekonomist WTO-a, čiji tim zagovara reglobalizaciju ili njezino ponovno intenziviranje. Primijetio je i da u međunarodnoj trgovini „već postoje jasno vidljive pukotine“.

WTO ovoga puta nije spominjao konkretne zemlje, ali jasno je da se radi o sve većem jazu između Zapada s jedne strane i Kine i Rusije s druge strane. Rast trgovine između njih je oko šest posto veći nego između Zapada i drugih ekonomija.

Kad bi se svjetska trgovina podijelila u dva bloka, najveće bi gubitke pretrpjele najmanje razvijene zemlje, upozorava WTO.

Izvor: Agencije