Vozači kamiona postigli dogovor s poljskom vladom

Vozači kamiona, koji su od novembra blokirali neke granične prijelaze između Poljske i Ukrajine, postigli su dogovor o ‘određenim uvjetima s vladom i prekidaju proteste.

Poljski poljoprivrednici odlučili su obustaviti protest na graničnom prijelazu s Ukrajinom u Mediki nakon što je vlada pristala na njihove zahtjeve ranije ovog mjeseca (Reuters)

Poljski vozači kamiona koji su od novembra blokirali neke granične prijelaze s Ukrajinom postigli su dogovor o “određenim uvjetima” s vladom i obustavit će proteste u srijedu u podne, potvrdioe je organizator.

Poljski vozači zahtijevali su da Evropska unija ponovno uspostavi sistem prema kojem ukrajinske firme trebaju dozvole za rad u Uniji kao i evropske kamiondžije koje ulaze u Ukrajinu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“To neće biti kraj, ali će doći do obustave protesta”, rekao je Tomasz Borkowski iz Odbora za zaštitu prijevoznika i poslodavaca u saobraćaju.

Okončanje protesta ne znači kraj borbe

“Dogovorili smo određene uvjete, dat ćemo vladi vremena da radi jer je to nova vlada”, dodao je.

Poljski poljoprivrednici odlučili su obustaviti protest na graničnom prijelazu s Ukrajinom u Mediki nakon što je vlada pristala na njihove zahtjeve ranije ovog mjeseca. Međutim, kamiondžije blokiraju tri druga granična prijelaza.

Izvor: Agencije