Kompanije koje podržavaju Izrael osjete posljedice globalnog bojkota

McDonald's, američki gigant brze hrane, jedna je od kompanija koja je najviše pogođena globalnim bojkotom.

McDonald's se suočio s ljutitim reakcijama nakon što je izjavio da podržava Izrael i podijelio besplatne obroke izraelskim vojnicima, što je potaklo proteste (AFP)

Posljedice bojkota kompanija koje podržavaju Izrael nakon početka rata u Pojasu Gaze postale su vidljivije, jer mnoge međunarodne kompanije koje su na meti bojkota, svjedoče značajnom padu finansijske moći, piše agencija Anadolija.

McDonald's, američki gigant brze hrane je jedna od najvećih žrtava globalnog bojkota. Uprkos nominalnom povećanju prihoda od osam posto na 6,41 milijardu dolara u četvrtom tromjesečju 2023. godine, kompanija nije ispunila ranija očekivanja tržišta postavljena na 6,45 milijardi dolara, navodi agencija.

Izvršni direktor McDonald'sa Chris Kempczinski priznao je pad prodaje u zemljama s muslimanskom većinom, uključujući Bliski istok, Maleziju i Indoneziju (Reuters)

McDonald's je zastoj pripisao sporom povećanju prodaje od 0,7 posto u dijelu “Međunarodnog razvojnog tržišta” koje uglavnom pokriva Bliski Istok, Kinu i Indiju. Kompanija je imala za cilj da, između decembra 2023. i januara 2024, u ovom dijelu tržišta, postigne povećanje od 5,5 posto.

Izvršni direktor kompanije Chris Kempczinski priznao je da se pad prodaje dogodio u većinski muslimanskim zemljama, uključujući Bliski Istok, Maleziju i Indoneziju, očekujući oporavak nakon prestanka sukoba u Gazi.

McDonald's se suočio s ljutitim reakcijama nakon što je izjavio da podržava Izrael te dijelio besplatne obroke izraelskim vojnicima, što je izazvalo proteste.

Međutim, McDonald's Turske je zauzeo drugačiji stav, jer se obavezao da će pružiti milion dolara humanitarne pomoći kao podršku žrtvama rata u Gazi, posebno ženama, djeci i starijim.

Starbucks: Potvrda utjecaja

Poznati američki lanac kafića Starbucks, kako navodi agencija, također je osjetio posljedice bojkota, posebno na Bliskom Istoku. Njegov izvršni direktor Laxman Narasimhan govorio je o slaboj prodaji i prometu u njihovim kafićima u Sjedinjenim Američkim Državama, usljed bojkota.

Uprkos porastu prihoda od dobrih osam posto na 9,4 milijarde dolara u posljednjem kvartalu 2023. godine, Starbucks nije opravdao očekivanja. Tržište je potaknulo kompaniju da preispita ciljeve godišnjeg rasta prodaje na niže za gotovo četiri do šest posto.

Domino's Pizza: Pad prodaje

Domino's Pizza je još jedan američki gigant koji se direktno suočio s posljedicama bojkota, posebno u Aziji, gdje je prodaja u trgovinama pala za 8,9 posto u drugoj polovini prošle godine. Fotografije koje su se dijelile na društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako kompanija daje besplatne obroke izraelskim vojnicima, izazvale su ljutite reakcije.

Agencija je citirala Donalda Jeffreyja Meija, generalnog direktora kompanije, koji je priznao utjecaj bojkota na prodaju brenda u Aziji.

KFC i Pizza Hut

Yum, matična kompanija KFC-a, Pizze Huta i Taco Bella je, također, ostvarila prihode manje od očekivanih u četvrtom kvartalu 2023. S ukupnim prihodima koji su dostigli 2,04 milijarde dolara, što je svega jedan posto više u odnosu na prethodnu godinu, rast je bio ispod očekivanja tržišta za 2,1 milijardu dolara.

Prodaja KFC-a pala je za pet posto, a Pizze Hut za tri posto u četvrtom kvartalu 2023. (Reuters)

Prodaja KFC-a i Pizze Hut na Bliskom Istoku bilježi pad tokom posljednjeg kvartala 2023. godine. Prodaja KFC-a pala je za pet posto, a Pizze Hut za tri posto. Izvršni direktor Yuma David Gibbs pad prodaje pripisao je “trenutnim konfliktima na Bliskom Istoku”, navodi se u izvještaju.

Međunarodna zajednica pomno prati ove kompanije dok se snalaze u složenosti geopolitičkih tenzija usljed tekućeg rata na Bliskom Istoku.

Izvor: Al Jazeera