Disney stvara novo medijsko carstvo vrijedno 8,5 milijardi dolara

Nova firma mogla bi imati više od 120 kanala koji bi opsluživali blizu 750 miliona korisnika širom Indije.

Kompanija Reliance će voditi novi posao, a to partnerstvo bi moglo izrasti u jednu od najvećih medijskih imperija u Indiji (Dado Ruvić / Reuters - Ilustracija) (Reuters)

Kompanija Disney potvrdila je da, u poslu vrijednom 8,5 milijardi dolara, namjerava spojiti svoju filijalu Star India s medijskom kompanijom Viacom18, koju podržava Mukesh Ambani's Reliance Industries.

Reliance će voditi novi posao, a to partnerstvo bi moglo izrasti u jednu od najvećih medijskih imperija u Indiji, prenio je BBC.

Ambani, najbogatiji čovjek Azije, tako namjerava riješiti probleme kompanije koja se bavi streamingom u Indiji, a obećao je i da će omogućiti 1,4 milijarde dolara za pokretanje nove firme.

Indijski biznismen, koji je svoje bogatstvo od 100 milijardi dolara (prema pisanju Forbesa) izgradio u hemijskoj i naftnoj industriji, nazvao je spajanje „značajnim sporazumom koji najavljuje novu eru u indijskoj industriji zabave“.

Tri puta više kanala

Kompanije očekuju kako će posao, za koji je još potrebno odobrenje nadležnih, biti završen krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Nova firma mogla bi imati više od 120 kanala koji bi opsluživali oko 750 miliona korisnika širom zemlje.

Viacom18, koji je nastao 2007. godine kroz partnerstvo između Reliancea i Paramounta, trenutno ima 40-ak kanala.

Disney je preuzeo India Star nakon što je 2019. godine kupio dio medijske imperije Fox, u vlasništvu Ruperta Murdocha, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije