Razaranje ukrajinske infrastrukture može utjecati na makroekonomske prognoze

Invazija Rusije na Ukrajinu je utjecala na svjetsku ekonomiju, kazala je Julie Kozack, šefica Odjeljenja za komunikacije MMF-a.

Rusija je posljednjih sedmica intenzivirala sistematske napade na civilnu i energetsku infrastrukturu Ukrajine (State Emergency Service of Ukraine via Reuters)

Međunarodni monetarni fond prati situaciju u Ukrajini i ne isključuje mogućnost da bi oštećenja civilne infrastrukture uslijed masovnih ruskih raketnih i zračnih udara moglo da utječe na makroekonomske prognoze za Ukrajinu u bliskoj budućnosti.

“Što se tiče nedavnih događaja, posebno raketnih udara, pomno pratimo razvoj događaja. I, naravno, mi ćemo to uzeti u obzir u makroekonomskom okviru sljedeće revizije programa za Ukrajinu“, izjavila je Julie Kozack, direktorica Odjeljenja za komunikacije MMF-a, a prenosi Ukrinform.

Utjecaj na svijet

Ona je napomenula da je invazija Rusije na Ukrajinu utjecala na svjetsku ekonomiju. U tom kontekstu, ukazala je i na rast cijena hrane i energenata.

“Naravno, najviše su stradali privreda Ukrajine i narod Ukrajine“, rekla je Kozack. Prema njenim riječima, to je dovelo i do globalne krize troškova života, koja je posebno pogodila zemlje sa niskim prihodima.

Kako podsjeća ukrajinska agencija, Rusija je posljednjih sedmica intenzivirala  sistematske napade na civilnu i energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Izvor: Agencije