Stantonov ugovor od 325 miliona dolara

Giancarlo Stanton: Ovaj ugovor je plod mog dosadašnjeg teškog rada i treninga te velika obaveza u budućnosti (USA Today / Reuters)

Igrač bejzbola Giancarlo Stanton od srijede je vlasnik najbogatijeg ugovora u historiji američkog profesionalnog sporta, prenose agencije.

Stanton je potpisao ugovor s ekipom Miami Marlins, koja se takmiči u MLB prvenstvu, na čak 13 godina, a ukupna vrijednost je basnoslovnih 325 miliona dolara, ili 260 miliona eura.

Dosadašnji rekord američkog profesionalnog sporta također je iz bejzbola; ove godine je Miguel Cabrera potpisao ugovor na deset godina za Detroit za 292 miliona dolara.

“Ne, ne osjećam se kao da sam dobio na lotu. Ovaj ugovor je plod mog dosadašnjeg teškog rada i treninga te velika obaveza za mene u budućnosti, jer ću morati osvajati naslove”, kazao je 25-godišnji Stanton.

Titula iz 2003. godine

On će u sljedećoj godini dobiti 6,5 miliona dolara, u 2016. godini devet miliona dolara, a u 2017. godini čak 14,5 miliona dolara.

Ugovor može biti okončan i nakon šest godina, Stanton je već četiri godine u Marlinsima, koji su posljednju titulu osvojili 2003. godine, a od tada nisu bili ni u doigravanju.

Izvor: Agencije