UEFA: Rusiji uvjetna diskvalifikacija i kazna

Evropska nogometna federacija (UEFA) kaznila je Nogometni savez Rusije (RFU) uvjetnom diskvalifikacijom s Evropskog prvenstva i novčano sa 150.000 eura zbog navijačkih nereda na utakmici s Engleskom u Marseilleu.

“Optužbe vezane za nerede, upotrebu pirotehnike i rasističko ponašanje iznesene su protiv RFU-a”, stoji u saopćenju UEFA-e, prenose agencije.

Uvjetna diskvalifikacija znači da će u slučaju ponavljanja incidenata Rusija biti izbačena s prvenstva.

Nasilni neredi

“U slučaju izbijanja sličnih incidenata na stadionu tokom preostalih ruskih susreta na Evropskom prvenstvu diskvalifikacija prestaje biti uvjetna”, dodaje UEFA, čije su ovlasti ograničene samo na sportske objekte.

Nasilni neredi u Staroj luci u Marseille, u kojima su učestvovali ruski, engleski i francuski huligani počeli su u četvrtak i nastavili se u petak, da bi kulminirali u subotu, kada su morale intervenirati snage sigurnosti koje su koristile dimne bombe i vodene topove.

U utorak je francuska policija pokrenula antihuligansku operaciju u gradu Mandelieu blizu Cannesa, nakon što je identificirala 29 ruskih navijača osumnjičenih da su sudjelovali u neredima koji su se događali prije, u vrijeme i poslije utakmice između Rusije i Engleske u Marseilleu.

Oni se nalaze u prihvatnom centru na francuskoj granici i bit će izbačeni iz zemlje.

Rusija naredni meč igra u srijedu od 15:00 u Lilleu protiv Slovačke.

Izvor: Al Jazeera i agencije