Francuska će deportirati vođu ruskih navijača

Francuske vlasti deportirat će predsjednika ruskog udruženja navijača Aleksandra Šprigina zbog, kako javljaju britanski mediji, njegovih krajnje desničarskih stavova kao i 20 ruskih navijača, iako protiv njih nisu pokrenute optužnice.

Preostalih 20 navijača je oslobođeno.

Navijači su se nalazili u autobusu Sveruske organizacije navijača (VOB), koji je zaustavljen na putu za Lille, gdje je jučer odigrana utakmica Evropskog nogometnog prvenstva između reprezentacija Rusije i Slovačke.

Šprigin je navodno krajnje desničarskih stavova, a kako pišu mediji, ranije je fotografiran kako diže desnu ruku u zrak, u stilu nacističkog pozdrava.

Uhapšena 323 navijača

Policija u Parizu uhapsila je 323 navijača od početka EP-a, saopćilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje, ukazujući da nasilje i dalje prati ovu sportsku manifestaciju.

U saopćenju se precizira da je od 323 privedenih, 196 u pritvoru, osmero je osuđeno na zatvorsku kaznu, dok je trojici navijača određena uvjetna kazna, prenosi AFP.

Francuski javni tužilac izjavio je za AFP da će trojici od 43 privedenih ruskih navijača biti suđeno zbog nasilja tokom utakmice između Rusije i Engleske.

Austrijski navijači: U Francuskoj vlada haos

U međuvremenu, austrijski navijači žale se na haos koji vlada u Francuskoj povodom održavanja EP-a, prenose austrijski mediji.

Oni tvrde kako su imali problema da napuste Bordeaux nakon prve utakmice austrijske reprezentacije na Evropskom prvenstvu.

“Francuska, možda, može postati prvak Evrope u nogometu, ali u organiziranju, kao domaćin, ta zemlja je prava katastrofa, a to je osjetilo blizu 20.000 austrijskih navijača”, piše bečki dnevnik Kronen Zeitung.

Vozači autobusa držali su navijače zatvorene u autobusu do sat vremena, i to bez razloga, javlja list.

“Tako nešto još nikada nisam doživio”, rekao je član Vlade porkrajine Burgenland i bivši austrijski ministar Norbert Darabos koji je bio u navijačkom autobusu.

Uz to, navijači tvrde da sigurnosni koncept ne funkcionira.

Austrijski i mađarski navijači zajedno su napustili stadion, idući ulicom u kojoj u kojoj je bilo mnogo kamenja.

“Nije ni čudo što je između manje civiliziranih navijača došlo do krvavih sukoba”, navodi list.

Poslije ponoći, na aerodromu u Bordeauxu zaboravljena je letjelica s poznatim ličnostima i navijačima.

“Tek nakon dva i po sata na pistu je došla cisterna za punjenje goriva. Pilot je bio šokiran takvim ponašanjem”, dodaje Kronen Zeitung.

Suzavcem na navijače zbog nasilja

Navijačko nasilje na Evropskom prvenstvu ne jenjava.

Francuska policija jučer je koristila suzavac kako bi rastjerala engleske navijače.

“Nakon tog incidenta uhapšeno je 36 osoba, a 16 ih je povrijeđeno”, javlja reporter Al Jazeere Tomislav Cvitković.

To je četvrti put kako su navijači “Gordog Albiona” umiješani u nasilne incidente od početka turnira u Francuskoj.

Nakon što je utakmica u srijedu između Rusije i Slovačke okončana u sjevernom francuskom gradu Lilleu, policija je bila u potjeri za velikim grupama engleskih navijača kroz uličice u blizini glavne gradske željezničke stanice.

Grupa od približno 200 Engleza bila je sve bučnija, pjevala pjesme provocirajući Ruse, potom se začula glasna eksplozija i neke boce su bačene, javio je AP.

Potom su snage sigurnosti krenule u napad, bacajući suzavac ispred sebe.

Reprezentacija Engleske danas igra meč protiv Velsa u obližnjem Lensu i hiljade navijača te zemlje stigle su u Lille.

Izvor: Al Jazeera i agencije