Finale Copa Libertadoresa u Čileu uprkos vanrednom stanju

Demonstranti se bune protiv visokih troškova života i nejednakosti (EPA)

Finale Copa Libertadoresa ipak će biti održano u glavnom gradu Čilea Santiagu premda je u toj zemlji produženo vanredno stanje zbog nereda koji traju već danima, objavili su iz Južnoameričke nogometne konfederacije (CONMEBOL).

Finale 60. izdanja južnoameričke verzije Lige prvaka, u kojem će igrati argentinski River Plate i brazilski Flamengo, trebalo bi se igrati 23. novembra na stadionu “Julio Martinez Pradanos” u glavnom gradu Čilea, prenosi Hina.

“Čile će se do finala oporaviti od ove situacije i finale će se igrati sljedećeg mjeseca, kao što je i planirano,” poručio je predsjednik CONMEBOL-a Alejandro Dominguez za Radio Monumental.

Dodao je da organizacija utakmice ide prema planu i da će svaka ekipa imati pravo na 12.500 ulaznica.

Glavni grad Čilea i druge velike gradove već danima potresaju neredi čiji je okidač bilo podizanje cijena karata u metrou. Demonstranti se bune i protiv visokih troškova života i nejednakosti.

Na ulicama Santiaga trenutno je više od 10.000 vojnika i policajaca i njihov će broj po potrebi biti još i veći, izjavio je prije nekoliko dana ministar unutrašnjih poslova.

Brazilsko-argentinsko finale

Od ove godine prvi put finale Copa Libertadoresa igra se na jednu utakmicu. Dosad su klubovi igrali dvije finalne utakmice, kod kuće i u gostima.

U finalu će igrati argentinski River Plate i brazilski Flamengo.

Flamengo je prvi plasman u finale južnoameričke verzije Lige prvaka nakon 38 godina izborio uvjerljivom pobjedom 5-0 protiv Gremija nakon što je prvi susret polufinala završio bez pobjednika, 1-1.

Tim iz Rio de Janeira samo je jednom slavio u Copa Libertadoresu, 1981, pobijedivši u finalu čileansku Cobrelou. Za “crveno-crne” bilo je to i jedino finale najprestižnijeg južnoameričkog klupskog takmičenja.

Flamengo će se za drugi trofej boriti protiv branioca titule, argentinskog River Platea, koji je dan ranije u uzvratnom susretu izgubio s 0-1 na gostovanju kod svog najvećeg rivala Boca Juniorsa, ali mu je i taj minimalni poraz bio dovoljan za prolazak jer je u prvom susretu prije tri sedmice na svom terenu bio bolji s 2-0.

River Plate će igrati u svom sedmom finalu, a dosad je klub iz Buenos Airesa slavio četiri puta.

Izvor: Agencije