Damir Krznar: Dinamo želi još veći evropski iskorak

U zadnje tri godine dokopali smo se dva puta proljeća u Europi, nastupivši u četvrtfinalu i osmini finala Lige Europe, što su rezultati za respekt i izazovi za ponavljanje, kaže trener zagrebačkih ‘Modrih’.

Damir Krznar: Naša prednost je iskustvo igranja zahtjevnih utakmica na međunarodnoj sceni (EPA)

Zagrebački Dinamo potvrdio je još jednom da je najuspješniji tim regije, dolaskom na korak do plasmana u grupnu fazu Lige prvaka. “Modri“ su gostujućim trijumfom nad Legijom od 1:0 u Varšavi izborili dva duela s moldavskim Šherifom.

Prvi meč play-offa za ulazak u Ligu prvaka na rasporedu je 17. augusta u Tiraspolu, dok je revanš osam dana kasnije na stadionu Maksimir. Do sada su izabranici trenera Damira Krznara eliminirali islandski Valur s ukupnim rezultatom 5:2 u dvije utakmice, kiparsku Omoniju sa 3:0 te poljsku Legiju sa 2:1.

Krznar kaže da šampion Hrvatske može ponoviti uspješan prošlosezonski nastup u Ligi Evrope, u kojoj je zaustavljen u četvrfinalu od kasnijeg osvajača trofeja španskog Villarreala. Ovaj 49-godišnji stručnjak, koji je igrao za Dinamo, Varteks i Inter Zaprešić, debitirao je kao trener zagrebačke ekipe 18.marta u velikoj pobjedi nad Tottenhamom od 3:0, za prvi plasman Dinama u četvrtfinale Lige Evrope.

  • Šta je presudilo da Dinamo eliminira Legiju i prođe u nastavak takmičenja Lige prvaka?

– Mislim da je od velike koristi bilo naše iskustvo igranja ovakvih mentalno zahtjevnih utakmica na ispadanje. Dinamo je odigrao unatrag četiri-pet-šest godina puno takvih utakmica, nazovimo “pod moraš”.

Nekako smo dobili tu stabilnost i mirnoću izvedbe da sve takve krucijalne utakmice uspijemo planom igre i staloženošću privesti u našu korist i izaći iz njih kao pobjednici. Uspjeli smo to i ovaj put. Nadam se da na tome nećemo stati i da imamo još snage, energije i volje napredovati u play-offu te dospjeti ponovno do Lige prvaka.

  • Čime ste zadovoljni u igri prvaka Hrvatske, a koje segmente bi trebalo popraviti da ona izgleda još bolje?

– Pa nije floskula kada svaki trener često kaže na konferenciji za novinare: “Ima još u nama rezerve.” To je zaista tako – svaka momčad ima prostora i za gore, i za dole. Na nama je da pokušamo podići momčad još više. U trenucima faze napada izuzetno smo opasni i dobri. To građenje igre je sigurno plus, što je teži dio posla. U uzvratu protiv Legije pokazali smo i da je naša defenziva sve bolja.

Moramo još poraditi na segmentu obrane – konkretno visokom presingu, zonskom presingu na centru. To je karika koja nam fali da bismo bili u fazi obrane još raznovrsniji. Sigurno da ćemo poraditi na tom segmentu igre da izađemo visoko i iznenadimo neke protivnike te izvršimo pritisak na njihovoj polovici terena.

  • Da li ste iznenađeni što će vam protivnik u play-offu biti Šerif umjesto beogradske Crvene zvezde, koja je važila za favorita u trećem pretkolu, te koji je cilj Dinama u najelitnijem evropskom takmičenju?

– Nisam iznenađen nijednim ishodom utakmice. Morate biti svjesni da smo tek u kolovozu, osmom mjesecu, gdje nijedna ekipa nije došla do stabilnosti forme. Kada vam kažem da su igrači Barcelone, Real Madrida, PSG-a još na odmoru, onda shvaćate koliko je nezahvalno u ovako ranoj fazi uopće ganjati rezultat, a Dinamu, Zvezdi ili Šerifu ovisi puno toga o ta prva dva mjeseca u sezoni.

Već je velika emocionalna, psihološka i fizička potrošnja, tako da respektiram svaku momčad koja je došla do play-offa. Zaista se nismo opeterećivali s time da li ćemo igrati protiv Zvezde ili Šerifa. Naša preokupacija je bila Legija i dočekati play-off, a o tome tko nas tu čeka bavimo se od sada pa nadalje.

  • Odgovara li ekipi iz Maksimira to što će gostovati u prvoj utakmici doigravanja u Tiraspolu i kome dajete prednost za prolaz?

– To su psihološki momenti, po kojima je, navodno, uvijek lakše odigrati prvu utakmicu u gostima, pa se pred svojom publikom pokušati potvrditi i doći do Lige prvaka. To ni statistički nema utemeljenja, nego je samo psihologija. Sigurno je da se igrači osjećaju ljepše u ambijentu gdje imaju podršku i lakše je kada je drugi susret kod kuće.

  • Može li Dinamo ubrzo ponoviti prošlosezonski uspjeh, kada je eliminiran u četvrtfinalu Lige Evrope od kasnijeg pobjednika Villarreala s ukupnih 1:3?

– U kodu svakog sportaša je deviza “brže, više, jače”. Pokušat ćemo ove sezone otići stepenicu više. Samim time bismo pokazali da ono što je Dinamo uradio prošle sezone nije slučajno, a da to nije tako pokazuju Dinamovi rezultati unatrag dvije-tri godine, kada je konstantno odigrao važne uloge u europskom nogometu.

U zadnje tri godine dokopali smo se dva puta proljeća u Europi, nastupivši u četvrtfinalu i osmini finala Lige Europe. To su rezultati za svaki respekt i izazovni za ponavljati, a zašto ne i podići ljestvicu još više.

  • Jesu li domaći prvenstveni kiksevi protiv Slaven Belupa 0:2 i Rijeke 3:3 u 1. Hrvatskoj nogometnog ligi (HNL) uzrokovani nastupima u dva takmičenja?

– Jesu, ali je još bitnije da je to bio i početak priprema. Posljedica toga je i Euro, gdje je puno naših igrača nastupalo za reprezentacije. Nismo bili homogena grupa, no nećemo tražiti alibi. Oni koji su nastupili, pogotovo protiv Slaven Belupa, nisu bili pravi, olako su shvatili tu utakmicu, to je mrlja koja ostaje te ćemo se morati jako potruditi da nadoknadimo ta tri izgubljena boda. Protiv Rijeke smo odigrali dobro, ali rezultat je izostao.

  • Utisak je da je kvalitet hrvatske elitne lige sve bolji svake sezone. Zbog čega je to tako i ko će biti konkurenti ‘Modrih’ u utrci za naslov prvaka?

– Reći ću možda i prepotentno da je Dinamo jedan od najzaslužnijih što je liga ovako jaka, bez obzira na otrovne strelice iz drugih klubova. Igrači stasali u Dinamovoj školi pojačali su mnoge klubove i igraju u njima. Isto tako su uradili Hajduk, Osijek i Rijeka, što je dovelo do koncentracije kvaliteta u četiri najbolja kluba u Hrvatskoj.

Pojavljuje se svake godine neki novi klub s visokim ambicijama i dobro vođen, kao što je prošle sezone bila Gorica. Jednostavno, stvorili smo veoma dobre uvjete, kompetencije za kvalitet. Tvrdim da je Hrvatska nogometna liga izuzetno kvalitetna. Daj Bože da, uz nas, Rijeka izbori grupu Konferencijske lige, što nam je vrlo bitno za nacionalni koeficijent i bodove kako bismo sljedećih godina u Europu mogli doći još lakše i komotnije.

  • Kako komentirate plasman Hrvatske u osminu finala Eura, gdje je ispala od Španije 3:5, nakon dramatičnih produžetaka, te evropsko zlato Italije?

– Ne bih se volio stavljati u ulogu advokata ili nekoga tko brani reprezentaciju Hrvatske, ali je došlo do lagane smjene generacija. Ona će ići svojim tokom i nije lagana. Uvijek je najteže ponavljati uspjehe, bez obzira na to što smo izuzetna nogometna nacija, ali u jednom trenutku dođe do suženog izbora kvalitetnih igrača.

I na ovom Euru Hrvatska je ostvarila uspjeh. Uradila je velike stvari, držala je Španjolsku “u šahu” i bila konkurentna, a proći skupinu na Euru je nekada teže nego na Svjetskom prvenstvu. Može se sve to gledati iz dva kuta, ali u globalu Hrvatska pruža dobre igre. Naravno da to nije maksimum, ali pokušat ćemo doći do njega narednih godina.

Što se tiče Italije, zaslužila je titulu. Pružila je najstandardnije igre, na visokom nivou. To je nova Italija, koja nije pružila tipičan talijanski nogomet. Radila je puno na fazi napada, gdje je izdominirala i zasluženo postala prvak.

  • Kakvi su izgledi Hrvatske i ostalih reprezentacija iz regije da prođu na Mundijal 2022. u Kataru? 

– Hrvatskoj je uvijek imperativ sudjelovanje na Mundijalu i igrala je dosta velikih natjecanja, svjetskih i europskih prvenstava. Može podnijeti imperativ favorita i proći na najveću smotru u Kataru. Slovenija je tradicionalno dobra i o njenom kvalificiranju odlučuju nijanse.

Sjeverna Makedonija je ove godine iznenadila i dospjela ne Euro, pa je moguće da na krilima tog uspjeha ode i na SP. Srbija je jaka i respektabilna, s internim problemima i ako ih uspije riješiti bit će konkurentna. Tu je i meni draga reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja ima dobrih bljeskova. Nedostaje joj mirnoće da u kontiniutetu odigra kvalitetne kvalifikacije.

Izvor: Al Jazeera