Baždarević, Čačić i Krstajić: Hrvatska najbliža odlasku u Katar

Od reprezentacija iz regije, Srbija ima još šanse za direktan prolaz kroz grupnu fazu, dok Bosna i Hercegovina te Sjeverna Makedonija žele u baraž.

Za Hrvatsku se ne postavlja pitanje da li će proći na Mundijal, smatra Mehmed Baždarević (EPA)

Fudbaleri Hrvatske najbolje su odigrali od reprezentacija iz regije u septembarskom dijelu kvalifikacija za Mundijal 2022. u Kataru osvojivši sedam bodova iz tri utakmice i vodeći su sa 13 bodova, koliko ima i druga Rusija u Grupi H. Aktuelni svjetski viceprvak remizirao je kod Rusije 0:0 i pobijedio Slovačku 1:0 na gostovanjima, te Sloveniju 3:0 kod kuće u komšijskom duelu.

Srbija nije krunisala nadmoć i bolju igru protiv Republike Irske 1:1 u Dublinu, pošto je nesretnim autogolom Nikole Milenkovića u finišu susreta ostala bez punog plijena. Tako je Portugal stekao dva boda prednosti na vrhu tabele Grupe A uoči tri posljednja kola, u kojima se vodeće selekcije sastaju 14. novembra u Lisabonu. ‘Orlovi’ su remizirali kod Portugala 1:1 u prošlim kvalifikacijama za EP. U sedam međusobnih okršaja tradicija im ne ide u prilog, jer su još bez pobjede protiv bivšeg evropskog šampiona iz 2016.

Bosna i Hercegovina je i poslije utakmica sa prvoplasiranom Francuskom 1:1 u Strasbourgu, te Kazahstanom 2:2 u Zenici, bez trijumfa u zvaničnim susretima od Lihtenštajna (3:0), 18. novembra 2019. godine Petevovi izabranici kiksali su protiv najslabijeg tima Grupe D, Kazahstana, koji je u petoj minuti sudijske nadoknade golom iz slobodnog udarca došao do boda. Nakon šestog kola u Grupi J i remija protiv Rumunije 0:0 kod kuće, Sjeverna Makedonija je treća sa dva boda manje od Armenije, koja je druga, bez obzira na mršavi remi sa autsajderom Lihtenštajnom 1:1.

Crna Gora je sa dva boda iz tri meča Grupe G protiv Turske 2:2 i Latvije 0:0 u Podgorici, daleko od doigravanja. Slovenija i Kosovo su u istoj poziciji kao Crnogorci, uz veliki zaostatak za prva dva mjesta.

Baždarević je i dalje optimista

“Sa pobjedom protiv Kazahstana, pozicija BiH izgledala bi puno bolje. Bojim se da nam baš ovi bodovi ne budu nedostajali u konačnom plasmanu, jer to su utakmice u kojima ne smiješ kiksati, ako želiš ići na Svjetsko ili Evropsko prvenstvo”, istakao je Mehmed Baždarević, selektor BiH u 25 susreta, od decembra 2014. do oktobra 2017, uz 14 pobjeda, pet remija i šest poraza.

No, Baždarević je i dalje optimista, jer smatra da su “igrači dobro odigrali, puno trčali i borili se, što treba zadržati u nastavku kvalifikacija i izvući pouke pošto se iste stvari dešavaju iz ciklusa u ciklus”.

“Znamo da će biti teško. Moraju se dobiti utakmice protiv rivala koji nisu nimalo lagani. Nije bitno kako ćemo igrati, već pobijediti Kazahstan i Ukrajinu u oktobru”, smatra Baždarević.

Nekadašnji as Željezničara nezadovoljan je učinkom BiH, koja je četvrta sa tri boda iz četiri meča.

“Nisam zadovoljan jer mislim da je reprezentacija BiH zaslužila više. Međutim, to je možda navijački i ono što sam želio da bude. Malo smo bodova osvojili za prikazano na terenu. Bio sam selektor kada smo zaslužili da odemo na EP, ali nismo. Trebalo nam je svih šest pobjeda u grupi, a dobili smo pet utakmica i otišli u baraž. Džaba nam je što momci igraju dobro i bore se. Potrebno je da naučimo pobjeđivati bilo kako”.

Skoro dvije godine bez pobjede

Baždarević (60) smatra da je za selekciju poput BiH, poražavajuće da nije pobijedila u 11 takmičarskih duela od novembra 2019. godine.

“To je ono što kažem da naučimo pobjeđivati i biti gladni pobjeda. Potreban je veliki napredak da prođemo na Svjetsko prvenstvo, što svi želimo. I poslije mog iskustva kao selektora, nismo izgradili pobjednički mentalitet. Ima utakmica, u kojima se posao odrađuje pobjedom, bez spektakularne igre. To je nekada radila Italija sa 1:0. Da li ćemo napredovati u tom pogledu i možemo li to sa ljudima koji vode reprezentaciju, veliko je pitanje. Ako to ostvarimo, vjerujem da ćemo biti drugi jer ovi protivnici nisu bolji od nas”.

Prema Baždarevićevom mišljenju, Hrvatska nema ozbiljnog protivnika u laganoj grupi.

“Za Hrvatsku se ne postavlja pitanje da li će proći na Mundijal. Rusija joj nije dorastao protivnik. Srbija će biti najvjerovatnije druga i ići u baraž. Nakon kiksa protiv Irske, biće teško da bude prva. Crnoj Gori nedostaje kvaliteta i iskustva. Ispred nje su Holandija, Norveška i Turska, koje su kvalitetnije. Crna Gora teško može razmišljati i o baražu. U sličnoj situaciji su Sjeverna Makedonija i Kosovo, no one postepeno napreduju. Šteta je što je za sada samo Hrvatska siguran učesnik Mundijala. Volio bih da se što se više selekcija iz regije plasira na SP. Imaju kvaliteta, ali nedostaje sreće i kulture pobjeđivanja”, rekao je Baždarević.

Svjetski viceprvak na pravom putu

Rođeni Zagrepčanin Ante Čačić (67) bio je na kormilu Hrvatske od 22. septembra 2015. do oktobra 2017. godine kada je, zbog domaćeg remija sa Finskom (1:1), smijenjen pred kraj kvalifikacija za SP u Rusiji. Pod njegovim vodstvom, ‘Vatreni’ su stigli do osmine finala Eura 2016, izgubivši od kasnijeg prvaka Portugala 0:1 nakon produžetaka. Vjeruje da je Hrvatska blizu šestog uzastopnog sudjelovanja na velikim takmičenjima od Eura 2012.

“Kada je izvučena u ovoj skupini, Hrvatska je nominirana kao prvi favorit. Zadovoljni smo ostvarenim u protekla tri kola i dva gostovanja. Hrvatska je na pravom putu da ode na SP”.

Kada smo ga pitali da li će dvoboj Hrvatske i Rusije, 14. novembra biti presudan, Čačić kaže da je teško reći šta može odlučiti pobjednika Grupe H, pošto su još četiri utakmice do kraja.

“Rusi idu na teško gostovanje kod Slovenaca, za razliku od Hrvatske, koja ima lakša gostovanja na Kipru i Malti, te čeka kući Slovačku i Rusiju. Moguće je da posljednja utakmica bude odlučujuća. Igra se u Splitu, gdje je sjajan ambijent, u što sam se uvjerio protiv Slovenije. Hrvatska je trenutno kvalitetnija od Rusije i kao viceprvak svijeta treba igrati na SP-u. Vjerujem da će zadržati čelnu poziciju i direktno se plasirati na smotru u Katar”.

Slovenija izgubila puno bodova

Nakon poraza Hrvatske od Slovenije sa 1:0 na startu, u duelu gdje je kako Čačić veli, domaćin iskoristio jednu akciju i dobro se odbranio 90 minuta, stvari su se promijenile.

“Slovenija nije potvrdila tu pobjedu. Izgubila je puno bodova i jedino je pobijedila Maltu, te remizirala protiv Slovačke. Hrvatska je uspjela u međuvremenu doći na čelnu poziciju. Dosta je okolnosti što u devetom mjesecu nije izgledala najbolje protiv Rusije i Slovačke, ali je osvojila četiri boda na dva gostovanja”, podsjeća Čačić.

Prenosi i očekivanja svih u Hrvatskoj od reprezentacije – da bude dojmljiva i u igri, a ne samo rezultatima.

“Septembar je rani termin kada mnogi igrači iz inostranstva nisu još u željenoj formi. Uz to, zbog ozljeda nekih igrača i Luke Modrića, koji nije igrao tri utakmice, izbornik Zlatko Dalić bio je prinuđen tražiti nova rješenja”.

Malo vremena za uigravanje na pripremama

Prema Čačićevim riječima, malo je vremena za uigravanje na pripremama i utakmice se igraju u kratkom periodu, pa Daliću nije lako praviti smjenu generacija.

“Nema vremena za ozbiljne treninge. U septembru je Hrvatska odigrala tri utakmice za sedam dana. Kada se dogodi da je još par igrača van stroja i da nekima dozirate opterećenja, nije lako biti kvalitetan u svakom susretu. Najvažniji je rezultat i Hrvatska ide sigurno ka SP-u. Bila je kvalitetna reprezentacija na prvenstvu u Rusiji. Poklopila joj se i sreća, prošavši Dansku i Rusiju nakon penala i došavši do finala. To je poseban motiv za sve reprezentacije koje igraju protiv svjetskog viceprvaka. Uvijek je teško braniti takvu poziciju, ali ponosni smo na hrvatski nogomet, čija je selekcija u kontinuitetu na završnicama SP-a i Eura, što drži visokim rejting hrvatskih igrača i struke”.

Čačić je istakao je da je Srbija pod selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem složila kompaktnu reprezentaciju i uz bok je Portugalu.

“Boriće se do kraja za prvu poziciju sa Portugalom, kojem dajem prednost zbog bogate tradicije i dobre reprezentacije. Srbija može proći na SP, što joj želim iz srca, kao i reprezentaciji susjedne BiH. Primljenim golom protiv Kazahstana u sudijskoj nadoknadi malo je kompromitirala poziciju u skupini koja sa Francuskom, Ukrajinom i Finskom nije lagana. Šteta je što dobar rezultat, 1:1 u Francuskoj nije potvrdila pobjedom nad Kazahstanom. Želim BiH i Petevu da prođu u dodatne kvalifikacije, jer je Francuska neprikosnovena i prva u ovoj skupini. BiH će se boriti za drugu poziciju sa Ukrajinom i Finskom. Srbija i BiH zaslužuju kvalitetom plasman na Mundijal i vjerujem da će uspjeti”.

Skromne mogućnosti reprezentacije Slovenije

Čačić je ocijenio Sloveniju kao skromnu reprezentaciju, što potvrđuje i konstatacija njenog selektora Matježa Keka da je čak rezultatski dobro prošla u Splitu sa tri pogotka u mreži Jana Oblaka.

“Hrvatska je zaista stvorila puno prilika. Dosadašnji rezultati pokazuju da Slovenija nije na nivou da se ozbiljno bori za odlazak na SP. Sjeverna Makedonija je još u igri sa dva boda manje od drugoplasirane Armenije. Njemačka je neprikosnovena, a izglede za baraž u grupi ima i Rumunija.

Nadam se da će Makedonci doći u priliku da putem baraža odu na SP, što je moja želja i zbog Arijana Ademija, igrača Dinama i u vrijeme kada sam bio trener zagrebačke ekipe prije devet godina. Bio bi to veliki rezultat i za našu regiju, ali i dokaz kvalitete Makedonije, jer bi poslije Eura, nastupila i na SP-u. Crna Gora i Kosovo su u podređenijoj situaciji. Kosovo je mlada reprezentacija koje je na putu da ojača za koju godinu, i bilježi solidne rezultate u skladu sa kvalitetom. Isto mislim i za Crnu Goru”, izjavio je Čačić.

Bivši strateg Srbije Mladen Krstajić (47), trener TSC-a iz Bačke Topole, koji bilježi dobre rezultate, prokomentarisao je domete Srbije i BiH u trci za 13 evropskih učesnika Mundijala.

“Srbija je izgubila dva boda kod Irske na način koji se dešava jednom u sto godina da odigraš vrhunski, a primiš onakav gol u poslednjim minutama. Mislim da će joj se to vratiti kada bude najpotrebnije. Piksi Stojković radi na visokom nivou i unapredio je igru, uradivši ono što je govorio”, smatra Krstajić.

Vjeruje da će Srbija do posljednje utakmice u Portugalu ostati na dva boda razlike u odnosu na Portugalce, te se nada da će Srbija nastaviti u ovom ritmu, te pobijediti Luksemburg i Azerbejdžan u oktobru.

“Verovatno bi sa dva boda manje bila pod imperativom pobede u Portugalu, gde treba pokazati snagu. Poslednjih godina nismo bili na nivou i gubili smo odlučujuće utakmice. U polufinalu baraža za Euro, odigrali smo fenomenalno protiv Norvežana, a ispali u finalu od Škota. Zasad sve ide super i najbitnija je želja momaka za uspehom”.

Srbija ima tim ujednačenog kvaliteta

Podvlači da je Srbija dobila mladog i kvalitetnog Dušana Vlahovića, dok su ostali stasali u zrele fudbalere, te da je njen tim ujednačenog kvaliteta.

“Atmosfera je dobra i nema klanova u reprezentaciji, što je jako bitno. Nadam se najboljem. Što je najvažnije za srpski fudbal, a retkost je na prostorima Balkana i bivše Jugoslavije, konačno se oseća podrška selektoru od javnosti i novinara. Toga nije bilo ranije. Kada sam bio selektor imao sam gorak okus, jer nisam osećao maksimalnu podršku. Patriotska obaveza građanina države je da podrži svoj tim i naciju na bilo koji način u svakom sportu”.

Na pitanje da li je Portugal u prednosti jer je domaćin u posljednjem meču, Krstajić, koji je bio selektor Srbije u 17 utakmica (21. oktobar 2017. – 13. juni 2019. godine), sa učinkom od osam pobjeda, četiri remija i pet poraza, odgovara da jeste zato jer se igra kod njih.

“Moguće da je rasterećenje nama i vetar u leđa to što ne igramo u Srbiji. Možda je prednost Srbije da ide Portugalu, koji je moćan i koja treba pokazati karakter, ali nema pritisak navijača kao na prepunom stadionu ‘Rajko Mitić’. Momci poseduju kvalitet da iznesu taj meč na pravi način”.

Petev pod rezultatskim imperativom

Rođeni Zeničanin i član Skupštine bijeljinskog Radnika, gdje je upamćen kao najuspješniji predsjednik u historiji sa trofejom Kupa BiH, smatra da nije nikome lako raditi sa reprezentacijom, pa ni Ivaylu Petevu u BiH.

“On je stranac i sigurno se upoznao sa BiH, prateći je duži period. Bio je upućen u sve njene vrline i mane, te zna šta mu je činiti da podmladi ekipu. Ima dosta reprezentativaca koji su perspektivni, kvalitetni i ambiciozni, a bilo je i onih kojih se nije lako odreći, što se desilo. BiH ima dobru i mladu ekipu, no možda je javnost nerealna i drugačije gleda na ambicije i kvalitet – da mora proći na SP”, ukazuje Krstajić.

Priznaje da, s jedne strane, “razume narod u Bosni, koji voli fudbal i uvek ga je poznavao, što je važno”. Pod znacima navoda, dodaje, ‘fanatično je zaluđen’ fudbalom.

“U BiH je najveći problem pošto tri naroda nemaju energije zajedništva da urade nešto važno u fudbalu. Ne govorim to o ligi, nego samoj reprezentaciji. Petev stvara tim i ima imperativ plasmana na SP, a što mora otići, ako su protivnici Francuska i Ukrajina, realno bolje od BiH. Ne znam koji je cilj postavljen po njegovom dolasku”.

Ističe da je suština je li Savez planirao stvaranje mlade selekcije koja će biti narednih pet do deset godina zajedno.

“Rezultat je u tom slučaju po strani, ali treba odigrati maksimalno odgovorno. Normalne su oscilacije u igri mlade ekipe. Protiv Francuske odigraš nerešeno i kreće euforija u BiH da moraš dobiti Kazahstan 3:0, a dosta je i 1:0. Protiv Kazahstana 2:2 je kiks, jer si bolji od njega, a sa Francuskom je iznenađenje da si uzeo bod svetskom prvaku. Svaka čast i zaslužuješ respekt. Znam da je narod nestrpljiv i čeka da gleda BiH na najvećem takmičenju. Neke stvari su realne, no gledaoci sa strane ih vide često nerealno i očekuju više nego što su mogućnosti”, zaključio je Krstajić.

Izvor: Al Jazeera