Sportski radnici iz Irana traže suspenziju reprezentacije sa Svjetskog prvenstva

Iranska brutalnost i ratobornost prema vlastitom narodu dosegli su tačku koja zahtijeva nedvosmisleno i čvrsto odvajanje od svijeta nogometa i sporta, poručili su istaknuti sportski radnici.

Reprezentacija Irana će na Svjetskom prvenstvu igrati u grupi s Engleskom, SAD-om i Walesom (EPA)

Grupa istaknutih iranskih sportista i sportskih radnika zatražila je od Međunarodne nogometne federacije (FIFA) izbacivanje iranske reprezentacije sa skorašnjeg Svjetskog prvenstva u Kataru, prenosi Hina.

Advokatsko društvo poslalo je pismo FIFA-i u ime grupe bivših i sadašnjih iranskih sportskih radnika u kojem se poziva krovnu nogometnu kuću na suspenziju Iranskog nogometnog saveza (FFIRI) i zabranu učešća iranskoj reprezentaciji na World Cupu.

„Iranska brutalnost i ratobornost prema vlastitom narodu dosegli su prijelomnu tačku koja zahtijeva nedvosmisleno i čvrsto odvajanje od svijeta nogometa i sporta“, navedeno je u saopćenju objavljenom uz pismo, prenose mediji.

Nesiguran prostor za žene, ali i muškarce

Pismo, koje je poslala španska advokatska kancelarija Ruiz-Huerta & Crespo potpisuju, između ostalih, FIFA-in sudac Mohammad Reza Faghani, džudo prvak Vahid Sarlak, bivša nogometašica Shiva Amini…

„Nogomet, koji bi trebao biti sigurno mjesto za sve, nije siguran prostor za žene, čak ni za muškarce. Ženama je sistematski uskraćivan pristup stadionima širom zemlje i isključene su iz nogometnog ekosistema u Iranu, što je u suprotnosti s vrijednostima i statutom FIFA-e,” navodi se.

Reprezentacija Irana će na Svjetskom prvenstvu igrati u grupi s Engleskom, SAD-om i Walesom.

Izvor: Agencije