Za Putina u sportu nema neprijateljskih zemalja

Ruski predsjednik kaže kako njegova zemlja pozdravlja sve koji se zalažu za sport bez diskriminacije, te je osudio suspenzije i izbacivanja ruskih sportista s međunarodnih takmičenja.

Dvostruki olimpijski pobjednik Jevgenij Rilov nedavno je suspendiran iz svih plivačkih takmičenja zbog javne podrške invaziji na Ukrajinu (EPA)

Rusija je spremna dočekati sve zemlje koje žele sportska natjecanja bez diskriminacije i umjetnih ograničenja, jer u svijetu sporta nema neprijateljskih zemalja, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenosi Hina.

“Nema neprijateljskih zemalja za Rusiju”, rekao je Putin na sastanku s ruskim osvajačima olimpijskih i paraolimpijskih medalja, javila je agencija TASS.

Putin je dodao da njegova zemlja pozdravlja sve koji se zalažu za sport bez diskriminacije, a osudio je suspenzije i izbacivanja ruskih sportaša s međunarodnih natjecanja.

Ruski predsjednik posebno je naglasio devetomjesečnu suspenziju Svjetske plivačke federacije ruskog olimpijskog prvaka u plivanju Jevgenija Rilova, dodajući da su se ruski i bjeloruski sportaši suočili s diskriminacijom na temelju nacionalnosti.

Plivač došao na skup podrške sa slovom Z na jakni

Upravno tijelo plivačke FINA nedavno je suspendiralo Rilova na devet mjeseci zbog sudjelovanja na skupu podrške ruskoj vojnoj kampanji u Ukrajini. To je bio potez koji je izazvao ljutu reakciju Kremlja i ruskih sportskih dužnosnika, podsjeća Hina.

Osvajač zlatnih olimpijskih odličja na 100 i 200 metara leđno na prošlogodišnjim Igrama u Tokiju prošlog mjeseca je sudjelovao na skupu podrške Putinu koji je održan na moskovskom stadionu Lužnjiki. Rilov je stajao na pozornici zajedno s osvajačima medalja iz drugih sportova i nosio jaknu s istaknutim slovom Z, kojim ruska vojska obilježava svoja oklopna vozila u ratu u Ukrajini.

U međuvremenu je vodstvo FINA-e potvrdilo svoj prijašnji stav da ruski i bjeloruski sportaši te dužnosnici neće sudjelovati na događajima u organizaciji krovne organizacije do kraja 2022. Ujedno je potvrđena i odluka o otkazivanju svih natjecanja na ruskom tlu, koja su u nadležnosti Međunarodne federacije za vodene sportove.

Izvor: Agencije