Maratoncima iz Rusije i Bjelorusije zabranjen nastup u Bostonu

Zabrana se odnosi na maratonce koji žive u Rusiji ili Bjelorusiji, dok će iseljenici ruskog ili bjeloruskog porijekla moći nastupiti na maratonu pod uvjetom da ne nose boje svoje domovine.

Bostonski maraton, otkazan 2020, a potom održan godinu kasnije ali s manjim brojem učesnika, ove se godine vraća svom uobičajenom formatu (EPA)

Trkači iz Rusije ili Bjelorusije neće smjeti sudjelovati na Bostonskom maratonu, koji će se održati 18. aprila, zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavili su organizatori.

Zabrana se odnosi na maratonce koji žive u Rusiji ili Bjelorusiji, dok će iseljenici ruskog ili bjeloruskog podrijetla moći sudjelovati u utrci pod uvjetom da ne nose boje svoje zemlje podrijetla, priopćeno je iz Bostonskog atletskog saveza, prenosi AFP.

“Vjerujemo da je trčanje globalni sport i moramo učiniti sve što možemo da pokažemo svoju podršku narodu Ukrajine”, rekao je Tom Grilk, izvršni direktor Bostonskog atletskog saveza. Prema njegovim riječima, organizatori su “užasnuti i ogorčeni” zbog izvještaja i slika koje pokazuju što se događa u Ukrajini.

Rusija isključena iz svjetskog sporta

U priopćenju se ne navodi koliko je ruskih ili bjeloruskih sportaša prijavljeno ove godine. Prije tri godine, na bostonskom maratonu je nastupilo više od 30.000 trkača, a 59 sudionika utrke bilo je iz Rusije i Bjelorusije.

Rusija je izopćena iz svjetskog sporta otkako su ruske trupe napale Ukrajinu. FIFA i UEFA su, na primjer, suspendirali Rusiju iz svih međunarodnih natjecanja, uključujući Svjetsko prvenstvo, dok je nekoliko organizacija poput Formule 1 otkazalo sportske događaje zakazane u Rusiji.

Bostonski maraton, otkazan 2020. godine, a potom održan u jesen 2021. ali s manjim brojem sudionika od normalnog zbog pandemije, ove se godine vraća svom uobičajenom rasporedu i formatu.

Izvor: Agencije