Nogometni klubovi se opraštaju od Osima

Nogometni savez Bosne i Hercegovine podsjetio je na ogromnu ulogu Ivice Osima u izgradnji nacionanog tima.

Ivica Osim bio je među najcenjenijim fudbalskim stručnjacima na prostoru nekadašnje Jugoslavije (EPA)

Nogometni klubovi i igrači opraštaju se od legende bosanskohercegovačkog i svjetskog nogometa Ivice Osima, nakon što je preminuo u nedjelju ujutro u austrijskom Grazu.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine podsjetio je na ogromnu ulogu Osima u izgradnji nacionanog saveza. Iz Fudbalskog kluba Željezničar, u kojem je Osim i počeo karijeru kratko su poručuli: „Slavit ćemo tvoje ime, dok u nama srce bije!“, Osima opisujući kao najveću legendu Željezničara. Gradski protivnik Sarajevo se također oglasio na društvenoj mreži Facebook nakon smrti slavnog igrača i trenera: „Danas nas je napustio Ivica Osim, veliki rival na terenu, a izvan njega veliki prijatelj. Počivaj u miru Švabo“.

Na smrt Ivice Osima reagirali su i regionalni i evropski klubovi, uključujući i beogradski Partizan, austrijski Šturm, grčki Panathinaikos.

Osima su iz Šturma opisali kao “trenera stoljeća”, dok su se iz Panathinaikosa prisjetili osvojanja grčkog kupa u sezoni 1992.-1993. i grčkog Superkupa u avgustu 1993. godine, pod vodstvom Osima. “Bio je veliki nogometni znalac, koji je ostavio traga u Panathinaikosu”, poručili su iz kluba.

Ivica Osim bio je među najcenjenijim fudbalskim stručnjacima na prostoru nekadašnje Jugoslavije, a mnogi su ga doživljavali kao fudbalskog vizionara.

Za Željezničar je od 1959. do 1970. godine odigrao 250 utakmica i postigao 75 golova.

Zbog posebnog igračkog stila i elegancije stekao je nadimak Štraus sa Grbavice.

Dres reprezentacije Jugoslavije nosio je 16 puta i postigao osam golova. Bio je standardni reprezentativac na Evropskom prvenstvu 1968, kada je Jugoslavija bila vicešampion Evrope.

Trenersku karijeru počeo je upravo u Željezničaru 1978. Taj klub vodio je u više od 300 utakmica, a najveći uspeh ostvario je plasmanom u polufinale Kupa UEFA 1986. godine. Od 1986. do 1992. bio je selektor reprezentacije Jugoslavije, sa kojom je 1990. u Italiji stigao do četvrtftinala Svetskog prvenstva.

Vodio je Partizan i grčki Panatinaikos, a velike uspehe imao je u Austriji sa Šturmom iz Graca. Poslednjih pet godina kao trener proveo je u Japanu, gde je zbog bolesti okončao karijeru.

Izvor: Al Jazeera i agencije