Real i Eintracht igraju za evropski Superkup

Real Madrid je u maju s minimalnih 1:0 pobijedio Liverpool u finalu Lige prvaka, dok je Eintracht Frankfurt u Evropskoj ligi bio bolji od Glasgow Rangersa nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Utakmica UEFA Superkupa se igra u Helsinkiju (EPA)

Pobjednik Lige prvaka prošle sezone Real Madrid i osvajač Europske lige njemački Eintracht Frankfurt u srijedu će odmjeriti snage u borbi za Superkup. Utakmica se igra u Helsinkiju.

Real je u maju s minimalnih 1:0 pobijedio Liverpool u finalu Lige prvaka, dok je Eintracht bio bolji od Glasgow Rangersa nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Njemačkom predstavniku će ovo biti prvi nastup u Superkupu. Iako je klub iz Frankfurta 1980. godine osvojio Kup UEFA, tada su u Superkupu igrali pobjednici tadašnjih Kupa prvaka i Kupa kupova. S druge strane, Real će se osmi put boriti za tu titulu, a do sada je slavio četiri puta.

Real i Eintracht će se sastati prvi put nakon 62 godine. Davne, 1960. godine igrali su u finalu Kupa nacionalnih prvaka, a Real je slavio rezultatom 7:3. Utakmicu na Hampden Parku u Glasgowu pratio je čak 127.621 gledatelj.

Modrić od početka

Realov trener Carlo Ancelotti rekao je da će u europskom Superkupu protiv Eintrachta poslati na teren jedanaestoricu igrača koja su prije tri mjeseca osvojila Ligu prvaka, a među kojima je i hrvatski reprezentativac Luka Modrić.

„Ovdje smo zahvaljujući radu koji su obavili oni koji su osvojili Ligu prvaka. Nije Ligu doduše osvojilo samo 11 igrača, čime mnogi sada zaslužuju igrati, ali počet ću s onima koji su igrali u finalu, uz možda dvije do tri nedoumice”, izjavio je Ancelotti.

„Kraljevski klub“ je prošle sezone osvojio i špansko prvenstvo te Superkup, a ove će se godine natjecati za ukupno šest trofeja.

Kostić nije otputovao u Helsinki

S druge strane, u redovima Eintrachta neće biti reprezentativca Srbije Filipa Kostića, koji je umjesto u Helsinki otputovao na završne pregovore sa Juventusom, prenosi Tanjug.

„Filip je bio primjer svima kako se treba ponašati u prethodnoj sezoni i imao je veliku ulogu u osvajanju Lige Europe. Uvijek smo imali stav da mu nećemo praviti problem ako dobije ponudu koja je dobra i za njega i za klub.

Trenutno smo u pregovorima sa jednim klubom i rješenje se nazire. U skladu sa tim i zahtjevima potencijalnog novog kluba, igrat ćemo meč protiv Reala bez Filipa“, rekao je Markus Krösche, sportski direktor kluba iz Frankfurta.

Očekuje se da italijanski klub Eintrachtu na ime obeštećenja za Kostića isplatiti između 15 i 20 miliona eura.

Izvor: Agencije