Nadal ispao sa Australian Opena

Rafael Nadal se povrijedio u završnici drugog seta nakon čega je zatražio liječničku pomoć; u nastavku je imao problema s kretanjem, ali je ipak završio meč – Mackenzie McDonald je pobijedio 3:0.

Nadal će poslije dodatnih pregleda znati je li u pitanju povreda kuka ili samo mišića (EPA)

Branitelj naslova i rekorder po broju osvojenih Grand Slamova, Rafael Nadal poražen je u drugom kolu Australian Opena od Amerikanca Mackenzie McDonalda sa 0:3 (po setovima: 4:6, 4:6, 5:7), javlja Hina.

Nadal se povrijedio u završnici drugog seta nakon čega je zatražio liječničku pomoć. U nastavku meča je imao problema s kretanjem, ali je ipak završio meč i nakon dva sata i 31 minute morao priznati premoć 27-godišnjem Amerikancu, trenutno 65. teniseru svijeta.

Dvostruki pobjednik Australian Opena (2009, 2022) i prije povrede bio je daleko od svoje prepoznatljive igre. Otkako je stigao u Australiju, gdje je također izgubio oba singla na United Cupu, nikako nije pronašao pravu igru.

Samo jednom ispao u prvom kolu

Za Španca, koji je u karijeri osvojio rekordna 22 Grand Slama, ovo je bilo najranije ispadanje u Melbourneu nakon 2016. godine, kada ga je u prvom kolu u pet setova izbacio Fernando Verdasco.

„Razmišljao sam o predaji, nisam uopće mogao da pogodim backhand niti da trčim, ali sam želio završiti meč. Nisam se konsultirao s timom, dovoljno sam odrastao da sam donosim odluke. Kao branitelj naslova, nisam želio odustati“, rekao je Nadal.

Kao branitelj naslova, nisam želio odustati, rekao je Nadal (EPA)

„Težak je trenutak i moram to prihvatiti i nastaviti dalje. Ne mogu reći da nisam mentalno uništen, jer bih lagao. Nadam se da nije previše loše, ali nikada ranije mi se nije dogodilo da se ne mogu kretati“, dodao je Nadal.

Novinarima je objasnio da će poslije dodatnih pregleda znati je li u pitanju povreda kuka ili samo mišića. Priznao je kako je „primijetio nešto s kukom prethodnih dana, ali ništa kao danas“.

„Imam historiju problema s kukom koji su me prisilili da se podvrgnem liječenju u prošlosti. Umoran sam i frustriran jer sam se oporavljao veći dio svoje karijere. Ali uvijek sam to prihvaćao. Izgubio sam i tu se nema što više dodati, mogu samo čestitati suparniku“, zaključio je Nadal.

‘Nadal je veliki šampion’

„Iskreno, jako sam zadovoljan igrom, pogotovo na početku. Igrao sam dobro, savršeno sam servirao i vraćao početne udarce. No, u trećem setu je bilo dosta zahtjevno. Ipak, pronašao sam način da izvučem pobjedu. Sretan sam“, rekao je McDonald kojem je ovo bila tek druga pobjedu u 15 mečeva protiv igrača iz „top 10“.

„Nadal je veliki šampion, u kakvoj god situaciji da se nađe, nikada se neće predati. Uvijek je teško pobijediti tako velikog protivnika. No, morao sam ostati fokusiran na svoju igru, ali njegova povreda me malo izbacila iz kolosijeka“, priznao je McDonald koji na Australian Openu nikada nije prošao dalje od četvrtog kola.

Izvor: Agencije