I čelnik Barcelone optužen za korupciju

Barcelona i njeni bivši predsjednici Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell ranije su optuženi za korupciju, kao i Jose Maria Enriquez Negreira, bivši visokopozicionirani španski sudija, te njegov sin.

Istražni sudija je objasnio da, s obzirom na ozbiljnost optužbi, slučaj kojim je obuhvaćen i Laporta ne može zastarjeti (Reuters)

Predsjednik nogometnog kluba Barcelona, Joan Laporta optužen je u sklopu istrage o navodnom podmićivanju sudaca, objavilo je špansko pravosuđe.

Barcelona i njeni bivši predsjednici Josep Maria Bartomeu i Sandro Rosell već su u martu optuženi za korupciju u toj aferi, kao i Jose Maria Enriquez Negreira, bivši visokopozicionirani španski sudija u središtu istrage, te njegov sin.

Istražni sudija je objasnio da, po njegovom mišljenju i s obzirom na ozbiljnost optužbi, slučaj ne može zastarjeti, javlja AFP.

Barcelona negira korupciju

Prema tužiteljstvu, katalonski klub je Negreiri platio ukupno više od 7,3 miliona eura između 2001. i 2018. godine. Isplate su se odvijale preko kompanije Dasnil 95, koja je pripadala bivšem sudiji, a saradnja je prekinuta kada je on izgubio poziciju u španskom suđenju.

Taj skandal, nazvan „afera Negreira“, već mjesecima visi nad katalonskim klubom, koji negira nedjela.

Afera je dobila novu dimenziju krajem septembra nakon istrage sjedišta Tehničkog odbora arbitara (CTA), smještenog u prostorijama Španskog nogometnog saveza (RFEF) u Las Rozasu, nedaleko Madrida.

Izvor: Agencije