Hrvatski nogometni savez kažnjen sa 10.000 eura zbog ustaške zastave

Trojica navijača na stadion u Rijeci unijeli su zastavu sa ustaškim obilježjima, nakon čega je reagirala UEFA.

Najvažnije je da su počinitelji pronađeni i kažnjeni, rekao je Marijan Kustić, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (Pixsell)

Hrvatski nogometni savez (HNS) kažnjen je sa 10.000 eura te uvjetnom kaznom djelomičnog zatvaranja stadiona od barem 1.000 mjesta u idućoj domaćoj utakmici uz rok od dvije godine tokom koje se ne smije ponoviti sličan incident zbog diskriminatornog incidenta s ustaškom zastavom na utakmici protiv Latvije odigranoj u Rijeci.

Tada su trojica navijača na stadion unijeli spornu zastavu, nakon čega je reagirala UEFA. Taj je slučaj njezina Disciplinska komisija direktno prepustila Žalbenom tijelu koje je donijelo odluku.

To znači da će Hrvatska u jednoj od najbitnijih utakmica u kvalifikacijama za EURO 2024, koju igra protiv Turske u Osijeku 12. oktobra, ipak imati podršku navijača, prenijela je Hina.

Ipak pred navijačima

„Stadion u Osijeku bit će otvoren, imat ćemo gledatelje. Uistinu smo sretni i zahvalni zbog ovakve odluke, ovo je velika pobjeda HNS-a i svih naših navijača. Vidimo da je UEFA prepoznala što smo napravili kako bismo njima pokazali pravu stvar“, rekao je Marijan Kustić, predsjednik HNS-a.

Ovako blagoj kazni sigurno je pridonijela i brza reakcija kako redarske službe na stadionu tako i pravosuđa koje je odmah kaznilo trojicu izgrednika koji su na stadion u Rijeci unijeli zastavu s ustaškim obilježjima, javlja Hina.

„Najvažnije je da su počinitelji pronađeni i kažnjeni. Naša suradnja s MUP-om je odlična, a dokaz tomu je i brza reakcija prilikom ovog incidenta“, dodao je Kustić.

Kažnjeni počinitelji

Općinski sud u Rijeci kaznio je prije 15-ak dana dvojicu okrivljenika koji su na tribine donijeli ustašku zastavu.

Prvookrivljeni D.C. dobio je novčanu kaznu u iznosu od 1.300 eura, dok je drugookrivljenom D.S. određena kazna zatvora u trajanju 20 dana, javila je Hina.

Obojici je određena i zaštitna mjera zabrane prisustvovanja na svim sportskim takmičenjima na području Hrvatske u kojima nastupa nogometna reprezentacija s obavezom javljanja u policijsku stanicu u trajanju od dvije godine. Zabranjeni su im i odlasci na utakmice hrvatske reprezentacije u inozemstvo uz obavezu predavanja putne isprave i javljanja u policijsku stanicu, također u trajanju od dvije godine.

U grupi C kvalifikacija, Hrvatska je trenutno na čelu sa 10 bodova iz četiri susreta, Turska je druga sa 10 bodova iz pet susreta, slijede Armenija i Vels sa po sedam bodova te Latvija bez bodova. Na EURO će se plasirati dvije prvoplasirane reprezentacije iz grupe.

Izvor: Agencije