Od klubova iz regije Dinamo jedini ostao u Evropi

Zagrebački klub će protivnika saznati na žrijebu u ponedjeljak, a to će biti jedan od sastava koji su završili na trećem mjestu u takmičenju po grupama Evropske lige.

Dinamo je prolazak u doigravanje Konferencijske lige, koje će se igrati u februaru, osigurao pobjedom 3:0 protiv kosovskog Ballkanija (EPA)

Nogometaši zagrebačkog Dinama jedini su predstavnici država nastalih raspadom Jugoslavije koji su osigurali učešće u knockout-fazi nekog od takmičenja pod okriljem asocijacije UEFA.

Dinamo je prolazak u doigravanje Konferencijske lige, koje će se igrati u februaru, osigurao pobjedom 3:0 protiv kosovskog Ballkanija i tako osigurao drugo mjesto u svojoj grupi.

Protivnika će saznati na žrijebu u ponedjeljak, a to će biti jedan od sastava koji su završili na trećem mjestu u takmičenju po grupama Evropske lige.

Najviše pokazao Zrinjski

Od ostalih klubova iz regije, najviše je pokazao mostarski Zrinjski. Iako posljednji u svojoj grupi, takmičenje je završio neriješenim rezultatom (1:1) protiv Aston Ville u posljednjem susretu, a upamćen će ostati i preokret od 0:3 na 4:3 u premijernom nastupu protiv AZ Alkmaara. Mostarski klub na kraju je bio posljednji u grupi sa četiri osvojena boda.

Ljubljanska Olimpija je bila treća u svojoj grupi, sa dvije pobjede, što je bilo nedovoljno za nastavak takmičenja, Ballkani je imao jednu pobjedu, baš protiv Dinama, i neriješen ishod u šest utakmica za posljednje mjesto u grupi, dok beogradski Čukarički nije upisao niti bod.

Jedini predstavnik u Evropskoj ligi, TSC iz Bačke Topole do posljednjeg kola nadao se prolazu u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, ali je poražen (2:5) u Pireju od Olympiacosa, pa je na kraju bio posljednji.

Poznati svi učenici nastavka takmičenja

U osminu finala Evropske lige plasirali su se West Ham, Brighton, Rangers, Atalanta, Liverpool, Bayer Leverkusen, Villarreal i Slavia Prag.

Dodatne kvalifikacije za osminu finala igrat će Freiburg, Marseille, Sparta Prag, Sporting, Toulouse, Rennes, Roma i Qarabag. Tamo će igrati i trećeplasirane ekipe grupne faze Lige prvaka: Young Boys, Lens, Galatasaray, Braga, Benfica, Milan i Šahtar.

Trećeplasirane ekipe Evropske lige igrat će u kvalifikacijama za osminu finala Konferencijske lige, a to su Olympiacos, Ajax, Betis, Sturm, Servette, Molde, Maccabi Haifa i Union St. Gillois. Uz Dinamo, potencijalni protivnici su im Slovan Bratislava, Gent, Bodo/Glimt, Legia Varšava, Ferencvaros, Eintracht i Ludogorec.

U osminu finala Konferencijske lige plasirali su se prvoplasirani u grupama: Lille, Maccabi Tel Aviv, Viktoria Plzen, Brugge, Aston Villa, Fiorentina, PAOK i Fenerbahce.

Izvor: Agencije