Zbog mahanja pištoljem u pijanom stanju oštro kažnjena NBA zvijezda

Ja Morant je nakon utakmice u Denveru otišao u noćni klub te na svom Instagram profilu objavio snimak na kojem se vidi kako pod utjecajem alkohola maše pištoljem.

Morant je zbog incidenta kažnjen s ukupno osam utakmica neigranja (Reuters)

Američka profesionalna košarkaška NBA liga produžila je suspenziju zvijezdi Memphis Grizzliesa Ja Morantu na još tri utakmice zbog incidenta u noćnom klubu u Denveru koji se dogodio 4. marta.

Morant je nakon poraza od Denver Nuggetsa otišao u noćni klub te na svom Instagram profilu objavio snimak na kojem se vidi kako pod utjecajem alkohola maše pištoljem, podsjeća Reuters. Zbog toga nije igrao na prošlih pet utakmica svoje ekipe što znači da je s ovim produženjem suspenzije ona narasla na ukupno osam dvoboja.

„Na osnovu informacija prikupljenih tokom istrage, liga nije došla do zaključka da je pištolj Morantovo vlasništvo, niti da ga je donio u noćni klub. Također, istragom nije utvrđeno da je Morant imao kod sebe pištolj dok je putovao s ostatkom ekipe ili u bilo kojem objektu koji pripada NBA ligi. Ni vlasti u Koloradu nisu pronašle dovoljno razloga za podizanje optužnice protiv Moranta“, objavila je NBA liga.

Izrazio iskreno žaljenje

Ipak, povjerenik NBA lige Adam Silver bio je vrlo kritičan prema onome što je vidio na snimku.

„Morantovo ponašanje bilo je neodgovorno, neoprezno i potencijalno vrlo opasno. Također, ima i ozbiljne posljedice s obzirom na njegov veliki utjecaj na veliki broj mladih navijača kojima je uzor. Izrazio je iskreno žaljenje zbog svog ponašanja, a kazao mi je kako je izvukao pouke iz ovog incidenta te da razumije svoje obaveze prema svom klubu, ali i široj NBA zajednici koje se protežu mnogo dalje od samog igrališta“, rekao je Silver.

Morant ove sezone prosječno postiže 27,1 koševa, ima 8,2 asistencija i šest skokova za Grizzliese koji su trenutno na drugom mjestu Zapadne konferencije s omjerom pobjeda i poraza 41-26.

Izvor: Agencije