Nadal ne igra Roland Garros, vjerovatno se oprašta 2024. godine

Španski teniser je osvojio Roland Garros rekordnih 14 puta, ali ove sezone neće nastupiti zbog povrede kuka koju vuče od januara.

Zbog duge odsutnosti, Nadal je ove godine ispao iz 10 najboljih na svijetu, prvi put u 18 godina (AP)

Rafael Nadal povukao se s Roland Garrosa zbog povrede kuka zbog koje nije igrao od januara, te je najavio da će mu sljedeća godina biti posljednja u karijeri.

Španski teniser je osvojio Roland Garros rekordnih 14 puta, uključujući i prošlu godinu. Od pobjedničkog debija 2005. tamo nije propustio nijedan turnir.

Nadal, koji sljedećeg mjeseca puni 37 godina, objavio je vijest o svom povlačenju i budućim planovima tokom konferencije za novinare u svojoj teniskoj akademiji u Manacoru.

Rekao je da ne želi odrediti datum povratka tenisu, ali da očekuje da će to trajati mjesecima.

“Nikad ne znate kako će se stvari odvijati, ali moja je namjera da sljedeća godina bude moja posljednja”, dodao je Nadal, koji je u karijeri osvojio 22 Grand Slam turnira.

Samo tri poraza na Roland Garrosu

Nadal na Roland Garrosu ima učinak od 112 pobjeda i samo tri poraza, što se ne može porediti niti sa jednim teniserom ili teniserkom na bilo kojem Grand Slam turniru u dugim analima sporta koji datira s kraja 19. stoljeća.

Kada je Nadal osvojio trofej prošle godine, dok se nosio s hroničnom boli u stopalima, postao je najstariji prvak u historiji turnira.

Španac nije izlazio na teren otkako je izgubio od Mackieja McDonalda u drugom kolu Australian Opena 18. januara.

To je bilo Nadalovo najranije ispadanje sa nekog Grand Slam turnira od 2016. godine.

Zbog duge odsutnosti, Nadal je ove godine ispao iz 10 najboljih na svijetu, prvi put u 18 godina.

Izvor: Agencije