Tri italijanska nogometna kluba u tri evropska finala

Inter će za titulu evropskog prvaka igrati protiv Manchester Cityja, Roma u finalu Evropske lige igra protiv Seville, a Fiorentina će za trofej u Konferencijskoj ligi igrati protiv West Hama.

Fiorentina je prolaz u finale Konferencijske lige osigurala nakon produžetaka druge utakmice protiv Basela, ali duboko u nadoknadi vremena (EPA) (Keystone)

Tri italijanska nogometna kluba igrat će u tri finala evropskih klupskih takmičenja – Inter će se boriti za titulu kontinentalnog prvaka, Roma će igrati finale Evropske lige, a Fiorentina završni meč Konferencijske lige.

Prvi će na teren nogometaši Rome, koji će 31. maja u Budimpešti igrati finale Evropske lige protiv Seville. Romi je bio dovoljan jedan gol u dvije utakmice da prođe Bayer iz Leverkusena, dok je Sevilla protiv Juventusa nakon istovjetnog rezultata (1:1) u obje utakmice izbacila Juventus golom u produžetku za ukupnih 3:2.

Sedam dana kasnije u Pragu se igra finale Konferencijske lige, u kojem će Fiorentina igrati protiv West Hama. I Fiorentina je, poput Seville, prolaz protiv Basela osigurala nakon produžetaka druge utakmice, ali duboko u nadoknadi vremena. West Ham je dva puta bio bolji od AZ Alkmaara – 2:1 na svom terenu i 1:0 u gostima.

Na kraju, finale Lige prvaka igra se 10. juna u Istanbulu kada će o tituli odlučivati Inter i Manchester City. Inter je dva puta bio bolji od Milana (2:0 i 1:0), dok je City nakon neriješnih 1:1 u Madridu deklasirao Real u revanšu (4:0).

U polufinalima evropskih takmičenja, od 12 klubova, njih pet bilo je iz Serie A.

Izvor: Agencije