Hokejaši Latvije prvi put u polufinalu Svjetskog prvenstva

Na putu do finala hokejaše Latvije čekaju Kanađani, dok se u drugom polufinalnom susretu sastaju SAD i Njemačka.

Do senzacionalne pobjede protiv Švedske Latvijce je predvodio sjajni golman Arturs Šilovs koji je odbranio 40 od 41 udarca (Reuters)

Hokejaši Latvije su senzacionalnom pobjedom 3:1 protiv favorizirane Švedske prvi put u historiji izborili plasman u polufinale Svjetskog prvenstva elitne divizije. Tamo ih čeka Kanada koja je u četvrtfinalu nadigrala Finsku sa 4:1.

U prve dvije četvrtfinalne utakmice Amerikanci su savladali reprezentaciju Češke sa 3:0, a Nijemci su iznenadili Švicarce i pobijedili 3:1.

Do senzacionalne pobjede protiv Švedske Latvijce je predvodio sjajni golman Arturs Šilovs koji je odbranio 40 od 41 udarca te time omogućio svojim saigračima da s tri pogotka iz 15 udaraca osiguraju Latviji mjesto u borbi za medalje.

Dans Ločmelis (13), Miks Indrašis (46) i Janis Jaks (54) bili su strijelci za historijsku pobjedu Latvijaca, dok je Timothy Liljegren (30) jedini od švedskih igrača uspio savladati Šilovsa.

Pred Latvijcima je put u Tampere, gdje će ih u subotu u polufinalu čekati najtrofejnija reprezentacija na svjetskim prvenstvima, ekipa Kanade koja je u Nokia Areni savladala Finsku sa 4:1 i uzvratila za prošlogodišnji poraz u finalu prvenstva.

Finci ispali u četvrtfinalu

Dvije reprezentacije koje su se na posljednja tri izdanja svjetskog prvenstva borile za zlato, morale su se sastati već u četvrtfinalu, jer su Finci osvojili treće mjesto u svojoj grupi, a Kanađani porazom od Švicaraca završili kao drugi u svojoj grupi.

Kanađani su se tako osmi put zaredom plasirali u polufinale na svjetskim prvenstvima te će u subotu protiv Latvije tražiti put prema svom sedmom finalu na posljednjih osam smotri najboljih hokejaških reprezentacija.

U drugom subotnjem polufinalu Njemačka će pokušati iznenaditi reprezentaciju SAD-a i tako doći do svog prvog finala u historiji. Iako imaju u svojoj kolekciji dva zlata i devet srebrnih medalja, ni američki hokejaši nikada nisu igrali u finalu otkako je, 1992. godine, uveden nokaut sistem.

Finale je na rasporedu u nedjelju, a prije toga ćemo saznati tko će iz Tamperea otići sa bronzanom medaljom.

Izvor: Agencije