Barcelona dobila privremenu dozvolu za učešće u Ligi prvaka

Barcelona se našla na udaru španskih i UEFA-inih organa zbog navodnih isplata, u ukupnom iznosu od 7,3 miliona eura, kompanijama u vlasništvu jednog bivšeg sudije.

Španski tužitelji u martu su podnijeli tužbu protiv Barcelone zbog navodnih isplata, a UEFA je također, otvorila službenu istragu zbog mogućeg kršenja pravnog okvira tijela (Reuters)

Španski nogometni prvak Barcelona dobio je privremenu dozvolu za takmičenje u Ligi prvaka, objavila je Evropska nogometna federacija (UEFA).

Barcelona se našla na udaru španskih i UEFA-inih organa zbog navodnih isplata koje je katalonski klub izvršio od 2001. do 2018. u ukupnom iznosu od 7,3 miliona eura kompanijama u vlasništvu bivšeg pravosudnog dužnosnika Josea Marije Enriqueza Negreire, prenijela je Hina.

Španski tužitelji u martu su podnijeli tužbu protiv Barcelone zbog navodnih isplata, a UEFA je također, otvorila službenu istragu zbog mogućeg kršenja pravnog okvira tijela.

„Barcelona je privremeno primljena za učešće u UEFA-inim klupskim takmičenjima u sezoni 2023/24“, objavila je UEFA. Ipak, naznačili su da osiguravaju svoje pravo na preispitivanje odluke u budućnosti i zadržavaju pravo donošenja buduće odluke o prijemu ili isključenju iz klupskih takmičenja u budućnosti.

Mogućnost nove zabrane

„Barcelona je također, dužna proaktivno obavještavati etičke i disciplinske inspektore (EDI) o napretku istraga koje su u toku i pružiti im sve dokumente i informacije koje traže“, navela je UEFA.

UEFA je objavila i kako su disciplinski inspektori zaduženi za slučaj pozvani nastaviti i dovršiti svoju istragu i potom poslati izvještaj Žalbenom tijelu UEFA-e ako i kada budu smatrali da treba procijeniti prijem/isključenje FC Barcelone.

Barcelona je prošle sezone ispala u grupnoj fazi najvećeg evropskog klupskog takmičenja, a potom je ispala iz Evropske lige od Manchester Uniteda. Za utjehu, osvojila je titulu prvaka u španskom prvenstvu.

Izvor: Agencije