Liga Evrope: Kraj za Zrinjski, Dinamo, Olimpiju i Čukarički

Predstavnici BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije su doživjeli eliminaciju u posljednjoj fazi kvalifikacija drugog po rangu evropskog takmičenja.

Sorensen postiže drugi gol za Spartu (EPA)

Nogometaši mostarskog Zrinjskog bili su blizu podviga i eliminacije austrijskog LASK-a u revanš utakmici doigravanja za plasman u Ligu Europe, ali nisu uspjeli doći do pobjede na svom terenu.

“Plemići” su na gostovanju izgubili sa 1:2, te su se nadali da na svom terenu mogu do preokreta. Nade za to je pojačao Bilbija u 38. minuti kada je bio siguran sa bijele tačke i poravnao na ukupnih 2:2 – rezultat koji je vodio u produžetke.

No, Austrijanci nisu posustajali, te su izjednačili na 1:1 početkom drugog poluvremena. Jovičić je u 52. matirao golmana Zrinjskog Marića i tako ovjerio plasman LASK-a u Ligu Europe, dok će se Zrinjski morati zadovoljiti grupnom fazom Konferencijske lige.

Debakl Dinama

Zagrebački Dinamo nije uspio odbraniti prednost iz prve utakmice i tako se spotakao na posljednjoj prepreci pred plasman u grupnu fazu Lige Europe.

„Modri“ su večeras poraženi na gostovanju kod Sparte u Pragu sa 1:4, a prvi meč na Maksimiru okončan je rezultatom 3:1 za domaćina.

Češki tim je poveo već u drugoj minuti preko Haraslina, da bi na 2:0 povećao Sorensen u 24. minuti. U 67. minuti bilo je 3:0 za domaćina, strijelac je bio Panak.

Baturina je u 71. minuti smanjio za 3:1, ali gosti iz hrvatske prijestolnice nisu uspjeli doći do još jednog gola. No, to je za nogom pošlo domaćinu koji je od 87. minute vodio sa 4:1 – strijelac je bio Olatunji.

Remi sa Qarabagom

Dinamo će nastaviti ovosezonsku europsku priču u Konferencijskoj ligi, kao i predstavnik susjedne Slovenije.

Naime, ljubljanska Olimpija je remizirala je na gostovanju kod azerbejdžanskog Qarabaga 1:1 i nije uspjela anulirati prednost rivala od 2:0 iz prvog meča.

Domaćin je poveo golom Bajramova u 24. minuti, 12 minuta kasnije je pogodio Costa Pinto za 1:1, što je na kraju bio i konačni rezultat.

Uvjerljivi Grci

Trofejni grčki klub Olympiakos bio je prevelik zalogaj za Čukarički, klub iz Pireja je sa 6:1 izbacio predstavnika Srbije iz Lige Europe koji će također igrati grupnu fazu Konferencijske lige.

U prvoj utakmici je bilo 3:1 za Grke, koji su u Srbiji slavili sa 3:0. Golove za goste postigli su Masouras (34. minuta), Biel (45+1) i Retsos u 53. minuti.

Slavlje Ballkanija, eliminacija Struge i Celja

Kada je riječ o Konferencijskoj ligi, prvi predstavnik regije bila je makedonska Struga koja je poražena na gostovanju kod islandskog Breidablika 0:1. Pošto su Islanđani slavili identičnim rezultatom i u prvoj utakmici, oni su izborili nastavak takmičenja.

Nešto kasnije kosovski Ballkani je proslavio plasman u grupnu fazu ovog takmičenja jer je sa 4:2 eliminirao bjeloruski BATE. Predstavnik Kosova je u prvoj utakmici na svom terenu slavio sa uvjerljivih 4:1, pa im minimalni poraz od 0:1 nije napravio problem.

No, tu sreću nije imao predstavnik Slovenije. Tim Celja je na svom terenu dočekao Maccabi iz Tel Aviva i pokušao stići zaostatak od tri gola (u Izraelu bilo 4:1), ali to im nije uspjelo. Slovenci su poveli 1:0 u 12. minuti preko Matka, da bi Kanichowsky pogodio za konačnih 1:1 u 49. minuti.

Kraj za Partizan i Rijeku

Večeras je europsku priču završio i Partizan koji je i na svom terenu poražen od danskog Nordsjaellanda. Večeras je bilo 1:0 za Dance koji su u prvom meču bili uvjerljivi – Beograđane su ispratili sa 5:0.

Tek nakon produžetaka je eliminirana i hrvatska Rijeka, a bolji od nje bio je francuski Lille. Francuzi su na svom terenu u prvom meču slavili sa 2:1, da bi u Rijeci nakon 90 minuta bilo 1:0 za domaćina – gol je postigao Smolčić u 51. minuti.

Ipak, Lille dolazi do izjednačenja u produžecima, David pogađa za 1:1 u 109. minuti i dolazi do nastavka takmičenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije