Sjeverna Koreja se vraća na međunarodnu sportsku scenu

Sjeverna Koreja se prvi put zatvorila za ostatak svijeta početkom 2020. zbog pandemije i propustila je Olimpijske igre u Tokiju.

Među sportovima u kojima će sportisti iz Sjeverne Koreje nastupiti na Azijskim igrama su atletika, dizanje tegova, košarka, nogomet i boks (Reuters)

Nakon više od tri godine izolacije Sjeverna Koreja se vraća na međunarodnu sportsku scenu nakon što je prijavila 190 sportista za Azijske igre koje će se od 19. septembra do 8. oktobra održati u kineskom gradu Hangzhou.

Među sportovima za koji su se prijavili su atletika, dizanje tegova, košarka, nogomet i boks, javlja AFP. Na Azijskim igrama u Hangzhou očekuje se nastup gotovo 12.200 sportaša koji će se nadmetati u 40 sportova.

Sjeverna Koreja se prvi put zatvorila za ostatak svijeta početkom 2020. zbog pandemije i propustila je Olimpijske igre u Tokiju, koje su održane naredne godine. Zatim joj je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zabranio učešće na Zimskim igrama u Pekingu 2022. jer je odlučila ne nastupiti u Japanu.

Prošlog mjeseca sportisti bili u Kazahstanu

Pjongjang sada pokazuje znakove ponovnog otvaranja, a na prvo takmičenje nakon pandemije prošlog mjeseca je otputovala taekwondo reprezentacija, koja je putovala u Kazahstan.

Prije toga sjevernokorejski dizači tegova bili su prijavljeni za turnir na Kubi u junu, no nisu se pojavili.

Sjeverna Koreja je do sada osvojila 55 medalja na olimpijskim igrama, pri čemu 18 u dizanju tegova, a 10 u hrvanju.

Izvor: Agencije