Ruskim i bjeloruskim plivačima omogućen povratak na takmičenja

Pravila, pod kojima će nastupati Rusi i Bjelorusi, uključuju zabranu aktivne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, izostanak nacionalnih zastava i himni te stroge mjere protiv dopinga.

Svjetska plivačka federacija je provela istraživanje među takmičarima koje je pokazalo da ih 67 posto podržava učešće Rusa i Bjelorusa kao neutralnih sportista (Getty Images)

Međunarodna plivačka federacija (World Aquatics) ponovno će ruskim i bjeloruskim sportistima dopustiti učešće na takmičenjima, ali u statusu neutralnih učesnika.

Nakon opsežnih konsultacija, World Aquatics je donio niz „strogih kriterija“ za učešće ruskih i bjeloruskih sportista na takmičenjima, javlja dpa. Pravila, koja je sastavila nezavisna radna grupa, uključuju zabranu aktivne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu, izostanak nacionalnih zastava i himni te stroge mjere protiv dopinga.

Osim toga, odlučeno je da će samo po jedan sportista iz Rusije i Bjelorusije po disciplini moći nastupiti na svjetskim takmičenjima vodenih sportova pod okriljem saveza.

Sportisti za povratak kolega

Federacija je provela istraživanje među takmičarima koje je pokazalo da ih 67 posto podržava učešće Rusa i Bjelorusa kao neutralnih sportista, pod uvjetom da ispunjavaju stroge kriterije.

Ruskim i bjeloruskim sportistima nije bio dopušten nastup na posljednjem Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima, koje je ljetos održano u japanskoj Fukuoki, podsjeća Hina

Izvor: Agencije