Macron: Nema mjesta ruskoj zastavi na Igrama u Parizu

‘Rusiji kao zemlji nije mjesto na Olimpijskim igrama u vrijeme kada je počinila ratne zločine, kada je deportirala djecu’, izjavio je francuski predsjednik.

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije suočeni su sa sankcijama u mnogim sportovima od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u intervjuu za sportske novine L'Equipe izjavio da „ne može biti ruske zastave na Olimpijskim igrama u Parizu u vrijeme kada Rusija čini ratne zločine“.

„Očigledno, ne može biti ruske zastave na Igrama u Parizu. Vjerujem da postoji konsenzus jer Rusiji kao zemlji nije mjesto na Olimpijskim igrama u vrijeme kada je počinila ratne zločine, kada je deportirala djecu“, izjavio je Macron.

Upitan o mogućem prisustvu pojedinih ruskih sportista na Olimpijskim igrama 2024. u neutralnom statusu, odgovorio je kako se nada da je to „savjesna odluka u olimpijskom svijetu“.

„Ne treba država domaćin odlučivati što bi trebao učiniti Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Imam potpuno povjerenje u Thomasa Bacha, predsjednika MOK-a“, rekao je.

Ipak pod neutralnom zastavom

Sportisti iz Rusije i Bjelorusije suočeni su sa sankcijama u mnogim sportovima od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Uprkos ratu, podsjeća Hina, MOK je preporučio da ruski i bjeloruski sportisti mogu nastupati pod neutralnom zastavom na međunarodnim takmičenjima.

Macron je pozvao Ukrajince da „pokušaju shvatiti ovakvo razmišljanje“.

„Pravo pitanje koje će Olimpijsko vijeće morati riješiti je koje mjesto posvetiti ovim ruskim sportistima, koji ponekad provode cijeli život pripremajući se za takmičenje, ali također mogu biti i žrtve režima. MOK mora donijeti odluku koja će biti poštena i razumljiva Ukrajincima. To je ravnoteža koju ćemo morati postići“, rekao je francuski predsjednik.

Izvor: Agencije