Bayer Leverkusen je njemački prvak, prvi put u historiji

Bayer Leverkusen je pobjedom nad Werderom (5:0), pet kola prije kraja prvenstva, matematički potvrdio naslov nogometnog prvaka Njemačke, prekinuvši dominaciju Bayerna koja traje od 2013.

Ovo je prvi naslov prvaka Njemačke za ekipu koja je pet puta u svojoj historiji osvajala drugo mjesto u Bundesligi (Wolfgang Rattay / Reuters)

Bayer Leverkusen je prekinuo dominaciju Bayerna koja traje od 2013. i pobjedom nad Werderom (5:0), u 29. kolu Bundeslige, matematički potvrdio naslov nogometnog prvaka Njemačke, prvog u klupskoj historiji.

Ekipa pod vodstvom Španca Xabija Alonsa je na potpuno ispunjenoj BayAreni povela u 25. minuti, kad je Nigerijac Victor Boniface realizovao penal. Domaća ekipa je svoju nadmoć okrunila u 60. minuti, kad je mrežu zatresao švicarski reprezentativac Granit Xhaka i udvostručio Bayerovu prednost. U 68. minuti je svoj prvi pogodak za 3:0 postigao Florian Wirtz koji je ušao u drugom poluvremenu, a do kraja utakmice je kompetirao ‘hat-trick’ golovima u 83. i 90. minuti. 

(Wolfgang Ratta / Reuters)

Bayer je 25. prvenstvenom pobjedom došao do 79 bodova i pet kola prije kraja sezone ima nedostižnu prednost u odnosu na Bayern i Stuttgart koji će se u preostalih pet utakmica boriti za drugo mjesto, dok će još zanimljivija biti borba RB Leipziga (56) i Borussije Dortmund (56) za četvrto mjesto, posljednje koje vodi u Ligu prvaka, piše Hina.

Bayer u igri za još dva trofeja

Ovo je prvi naslov prvaka Njemačke za ekipu koja je pet puta u svojoj historiji osvajala drugo mjesto u Bundesligi, a prije 22 godine je od naslova bila udaljena samo jedan bod. U istoj je sezoni Bayer bio u finalu Lige prvaka i izgubio finale njemačkog Kupa.

Ali trener Alonso je već najavio da velikog slavlja neće biti, jer je Bayer u igri za još dva trofeja. Već u četvrtak ga čeka revanš četvrtfinala Evropske lige protiv West Ham Uniteda u Londonu, gdje će “apotekari” braniti dva gola prednosti (2:0) iz prve utakmice.

Pod Alonsovim vodstvom Bayer u ovoj sezoni još nije izgubio utakmicu ni u jednom takmičenju (Kai Pfaffenbach / Reuters)

Bayer je došao i do finala domaćeg Kupa. Utakmica za trofej je na rasporedu 25. maja, a Bayeru će se suprotstaviti drugoligaš Kaiserslautern, pretposljednja ekipa u Drugoj Bundesligi.

Pod Alonsovim vodstvom Bayer u ovoj sezoni još nije izgubio utakmicu ni u jednom takmičenju. U Bundesligi ima 25 pobjeda i četiri remija, u Evropskoj ligi su “apotekari” ostvarili osam pobjeda i jednom odigrali neriješeno, a do finala njemačkog Kupa su došli s pet pobjeda. Ukupno, Bayer ima 38 pobjeda i pet remija u 43 službene utakmice, uz gol-razliku 123:31.

Izvor: Agencije