Google izgubio žalbu, ali će Uniji platiti pet posto nižu kaznu

Google je uveo nezakonita ograničenja proizvođačima mobitela i operaterima mobilnih mreža kako bi osigurao dominantan položaj svog pretraživača na tržištu, zaključio je Sud Evropske unije.

Obje strane se mogu žaliti na odluku Evropskom sudu pravde (EPA)

Google, dio kompanije Alphabet, doživio je drugi udarac u manje od godinu dana nakon što se Sud Europske unije složio s regulatorom da je kompanija zloupotrijebila svoju dominaciju, ali mu je kazna smanjena za pet posto, javlja Reuters.

Google je izgubio žalbu na odluku iz prošle godine da mora platiti 2,42 milijarde eura, prvi u tri povezana slučaja. No, kaznu je smanjio za pet posto.

“Sud potvrđuje odluku Europske komisije da je Google uveo nezakonita ograničenja proizvođačima mobitela sa sustavom Android i operatorima mobilnih mreža kako bi osigurao dominantni položaj svoje tražilice na tržištu”, zaključio je Sud.

Osigurati poštenu tržišnu utakmicu

Presuda je “vjetar u leđa” europskoj povjerenici za zaštitu tržinog natjecanja Margrethe Vestager, nakon što je ranije ove godine doživjela dva neuspjeha u slučajevima koji se tiču drugih tehnoloških divova poput Intela i Qualcomma.

Vestager se “obrušila” na tehnološke kompanije kako bi osigurala poštenu tržišnu utakmicu na zajedničkom tržištu 27 država Enije.

Strane se mogu žaliti na odluku najvišem Europskom sudu pravde.

Izvor: Agencije