Otpušteni direktor OpenAI-ja vraćen na posao

Osim povratka Sama Altmana na položaj izvršnog direktora, OpenAI se složio i da djelomično rekonstruira upravni odbor koji ga je razriješio.

'Radujem se povratku u OpenAI', objavio je Altman na društvenim mrežama (EPA)

Suosnivač kompanije OpenAI Sam Altman, ipak će se vratiti na položaj izvršnog direktora samo nekoliko dana nakon što ga je upravni odbor razriješio dužnosti i otpustio, objavila je kompanija.

Do ovog obrta je došlo nakon što je otpuštanje Altmana u petak izazvalo nezadovoljstvo zaposlenih i slanje otvorenog pisma sa upozorenjem da će svi dati otkaz ako Altman ne bude vraćen na posao, javlja BBC.

„Radujem se povratku u OpenAI“, objavio je Altman na društvenim mrežama.

Osim povratka Altmana na položaj izvršnog direktora, OpenAI se složio i da djelomično rekonstruira upravni odbor koji ga je razriješio, prenosi Tanjug.

Microsoft pozvao na ‘korjenite promjene’

Direktor Microsofta Satya Nadella prethodno je pozvao da se u kompaniji OpenAI provedu „korjenite promjene“ nakon što je upravni odbor otpustio Sama Altmana.

Nadella je izjavio da se mora „nešto promijeniti“ u kompaniji, ali nije približnije objasnio na šta je mislio, niti je isključio mogućnost da Microsoft dobije mjesto u odboru, prenosi Beta.

Microsoft je najveći investitor u kompaniju OpenAI koja je lansirala alat za umjetnu inteligenciju ChatGPT.

Nakon što je prije tri dana upravni odbor OpenAI-a otpustio Altmana, kompaniju je napustio i Greg Brockman, drugi suosnivač i najviši izvršni direktor kompanije.

„Odbor više nema povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI (ChatGPT)“, navela je kompanija.

Zaposleni nezadovoljni otkazom direktoru

Zaposleni u kompaniji OpenAI su potom otvoreno izrazili nezadovoljstvo odlaskom Altmana, zahtijevajući da se on vrati i zaprijetivši otkazima i prelaskom u Microsoft ako ne bude vraćen na čelo kompanije.

„Način na koji ste otpustili Sama Altmana i uklonili Grega Brockmana iz odbora ugrozio je posao i potkopao misiju i kompaniju. Vaše ponašanje je jasno pokazalo da nemate nadležnost da nadgledate OpenAI“, napisalo je 743-oje od 770 zaposlenih odboru kompanije.

Altman je pomogao da se OpenAI pokrene kao neprofitna istraživačka laboratorija 2015. godine sa ciljem da napravi umjetnu inteligenciju. Kompanija je potom prerasla u jednu od najmoćnijih firmi za AI na svijetu, a u međuvremenu se razišla sa prvim sponzorom Elonom Muskom zbog nesuglasica o budućnosti kompanije.

Izvor: Agencije