Muskova kompanija xAI predstavila svoj prvi chatbot Grok

Kompanija za razvoj vještačke inteligencije xAI, kojom upravlja američki milijarder, predstavila je odabranoj grupi korisnika svoj prvi AI model pod nazivom Grok.

Grok će biti dio paketa X Premium +, koji košta 16 dolara mjesečno, rekao je Elon Musk (Reuters)

Kompanija za razvoj vještačke inteligencije xAI, kojom upravlja američki milijarder Elon Musk, predstavila je odabranoj grupi korisnika svoj prvi AI model pod nazivom Grok.

U saopćenju xAI se navodi da je Grok “pomalo duhovit”, ima “buntovničku crtu” i odgovara na “pikantna pitanja” koja bi drugi AI modeli mogli izbjećiu, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

Musk je na društvenoj mreži X (bivši Twitter) objavio primjer reakcije chatbota od koga se traži da prikaže recept za pravljenje kokaina.

“O, kako da ne… Samo trenutak dok ne pronađem recept za domaći kokain, pošto ću vam sigurno pomoći s tim”, odgovorio je Grok.

Rana faza testiranja

Ovaj chatbot ima pristup aktuelnim informacijama sa platforme X, ali kompanija xAI je ipak upozorila da Grok, kao i svaki drugi veliki jezički model, “može generirati lažne ili kontradiktorne informacije”.

Prototip Groka je u ranoj beta fazi testiranja dostupan odabranom broju korisnika, prije nego što ga kompanija objavi široj javnosti.

Na kraju će Grok biti dio paketa X Premium +, koji košta 16 dolara mjesečno, rekao je Musk.

Kako se navodi u saopćenju firme xAI, Grok je napravljen po uzoru na Autostoperski vodič kroz galaksiju, naučno fantastičnu komediju Douglasa Adamsa po kojoj su snimljene radio i TV emisije, film i napisana poznata knjiga.

“Grok” je termin koji je skovao pisac Robert E. Heinlein u svom romanu Stranac u stranoj zemlji iz 1961. godine, a ovaj termin je u rječniku Merriam-Webster definiran kao glagol koji označava “duboko i intuitivno razumijevanje”.

Izvor: Agencije