New York Times tužio OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava

Slučaj bi mogao postaviti pravni okvir za buduću upotrebu vještačke inteligencije u slučajevima autorskih tekstova.

U tužbi, koja je podnijeta sudu na Manhattanu, navodi se da su milioni tekstova New York Timesa bez dopuštenja korišteni za obuku automatiziranih 'robota za ćaskanje' (Reuters)

New York Times je u srijedu tužio OpenAI i Microsoft zbog kršenja autorskih prava, čime je postao prva velika američka medijska organizacija koja je podnijela tužbu protiv tih kompanija zbog pitanja autorskih prava.

U tužbi, koja je podnijeta sudu na Manhattanu, navodi se da su milioni tekstova koje je objavio New York Times korišteni za obuku automatiziranih “robota za ćaskanje”, prenosi Tanjug.

Dodaje se da bi kompanije trebalo da budu odgovorne za štetu vrijednu milijarde dolara u vezi sa “nezakonitim kopiranjem i korištenjem Timesovih jedinstvenih vrijednih radova”.

Vrijedan kapital Timesa

“Oni nastoje besplatno koristiti ogromna ulaganja Timesa u njegovo novinarstvo, koriste sadržaj Timesa bez plaćanja naknade i kradu publiku od njega”, navodi se u tužbi.

Kompanije OpenAI i Microsoft su pozvane da unište sve modele chatbotova koji koriste materijal zaštićen autorskim pravima New York Timesa.

Tužba bi mogla predstavljati test za pravni okvir upotrebe vještačke inteligencije u slučaju autorskih tekstova, navodi američki list.

Izvor: Agencije