Kineska raketa na metan poslala satelite u orbitu

Uspješno lansiranje moglo bi povećati povjerenje investitora u metan kao potencijalno raketno gorivo.

Dva lansiranja pokazala su da je Zhuque-2 dovoljno pouzdan za komercijalna lansiranja (Reuters)

Kineska raketa koju je razvila kompanija LandSpace Technology u subotu je uspješno postavila tri satelita u orbitu, što je prekretnica u misiji kineske privatne kompanije u razvoju komercijalne letjelice koja za gorivo koristi metan i tekući kisik.

Uspješno lansiranje moglo bi povećati povjerenje investitora u metan kao potencijalno raketno gorivo, za koje se smatra da može pomoći u smanjenju troškova i podržati rakete za višekratnu upotrebu na čišći i učinkovitiji način.

Nekoliko privatnih kineskih raketnih startupa organiziralo je probna ili komercijalna lansiranja, s ciljem da razviju svoje rakete usljed porasta potražnje u kineskoj komercijalnoj svemirskoj industriji, prenijela je Hina.

Zhuque-2 Y-3 poletio je u 7:39 sati po lokalnom vremenu iz Jiuquan Satellite Launch Centra u kineskoj regiji Unutrašnja Mongolija, čime je postao treća testna raketa LandSpacea i prva koja je uspjela podići satelite.

Tri satellita postavljena na visinu od 460 kilometara

U drugom pokušaju u julu, bez satelita, LandSpace je postao prva kompanija na svijetu koja je lansirala raketu na metan i tekući kisik, prije američkih rivala uključujući Muskov SpaceX i Blue Origin Jeffa Bezosa.

Dva lansiranja pokazala su da je Zhuque-2 dovoljno pouzdan za komercijalna lansiranja, objavio je LandSpace u izjavi.

LandSpace je saopćio da su tri satelita postavljena u orbitu na visini od 460 kilometara.

Zhuque-2 je sposoban postaviti teret ukupne težine 1,5 tona u orbitu do 500 kilometara, a LandSpace planira povećati nosivost na četiri tone u nadograđenim verzijama, objavila je kompanija sa sjedištem u Pekingu.

Prvo lansiranje rakete Zhuque-2 u decembru prošle godine nije bilo uspješno.

Izvor: Agencije