Tehnološki giganti žele regulisati razvoj vještačke inteligencije

Kompanije koje stvaraju AI tehnologiju imaju odgovornost da ona bude bezbjedna i ostane pod ljudskom kontrolom, rekao je Brad Smith, čelnik Microsofta.

Najava dolazi dok se ubrzavaju koraci za regulisanje tehnologije (Reuters - Ilustracija)

Četiri najutjecajnije kompanije u oblasti vještačke inteligencije (AI) najavile su formiranje industrijskog tijela koje će nadgledati siguran razvoj najnaprednijih modela.

Frontier Model Forum su formirali ChatGPT programer OpenAI, Antropic, Microsoft i Google, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Grupa je saopćila da će se fokusirati na “siguran i odgovoran razvoj graničnih AI modela, pozivajući se na AI tehnologiju koja je čak naprednija od trenutno dostupnih primjera”.

“Kompanije koje stvaraju AI tehnologiju imaju odgovornost da osiguraju da ona bude bezbjedna i da ostane pod ljudskom kontrolom”, rekao je Brad Smith, predsjednik Microsofta.

Odgovoran korak

Naveo je da je ova inicijativa vitalni iskorak tehnološkog sektora u odgovornom unapređenju vještačke inteligencije i suočavanju sa izazovima, tako da koristi cijelom čovječanstvu.

Članovi foruma rekli su da se njihovi glavni ciljevi tiču promovisanja istraživanja bezbjednosti vještačke inteligencije, poput razvoja standarda za procjenu modela, kao i podsticanje odgovorne primjene naprednih AI modela.

Napomenuli su i to da će razgovarati o rizicima povjerenja i bezbjednosti u AI sa političarima i akademicima, kao i da će pomagati u razvoju pozitivnih upotreba vještačke inteligencije, poput borbe protiv klimatske krize i otkrivanja raka.

Članstvo u grupi, kako je istaknuto, otvoreno je za organizacije koje razvijaju granične modele, definisane kao “veliki modeli mašinskog učenja koji prevazilaze mogućnosti trenutno prisutne u najnaprednijim postojećim modelima i mogu da obavljaju širok spektar zadataka”.

Regulisanje tehnologije

Najava dolazi dok se ubrzavaju koraci za regulisanje tehnologije. Prije nekoliko dana su tehnološke kompanije, uključujući i članove osnivača Frontier Model Foruma, pristale na nove mjere zaštite vještačke inteligencije nakon sastanka u Bijeloj kući sa američkim predsjednikom Josephom Bidenom.

Dogovori sa tog sastanka obuhvatili su sadržaj AI sa vodenim žigom, kako bi se olakšalo uočavanje obmanjujućih materijala, kao što su deepfake i omogućavanje nezavisnim stručnjacima da testiraju AI modele.

Saopćenje Bijele kuće naišlo je na skepticizam kod nekih aktivista, koji su rekli da je tehnološka industrija imala historiju nepoštovanja obećanja o samoregulaciji.

Izvor: Agencije