Počinje suđenje protiv Googlea zbog optužbi za stvaranje monopola

Američke vlasti tvrde da je Google nepošteno ostvario dominaciju svog internet pretraživača tako što je sklopio ekskluzivne ugovore s proizvođačima mobilnih uređaja, teleoperaterima i drugim kompanijama.

Google je i dalje najkorišteniji pretraživač u svijetu, a zauzima 90 posto tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta (Reuters)

Internet div Google počinje u utorak maratonsku pravnu bitku na saveznom sudu, gdje se suočava s optužbama američke vlade da je nezakonito postupao kako bi postao vodeći pretraživač u svijetu.

Google će tokom 10 sedmica s više od 100 svjedoka pokušati uvjeriti sudiju Amita P. Mehtu da je veliki pravni postupak koji je pokrenulo Ministarstvo pravosuđa neosnovan, prenosi Hina.

Suđenje u sudnici u Washingtonu predstavlja najveći američki antimonopolski proces započet protiv velike tehnološke kompanije otkako se ministarstvo okomilo na Microsoft prije više od dva desetljeća zbog prevlasti njegovog operativnog sistema Windows.

Googleov slučaj se temelji na tvrdnji vlade da je tehnološki div nepošteno ostvario dominaciju svog internet pretraživača tako što je sklopio ekskluzivne ugovore s proizvođačima mobilnih uređaja, teleoperatorima i drugim kompanijama, što konkurentima nije ostavilo nikakvu mogućnost tržišne utakmice.

Godišnjim uplatama milijardi dolara Appleu i drugim kompanijama, Google je osigurao status standardnog pretraživača na telefonima i internet preglednicima, a navodno je i gušio nove kompanije prije nego što su uopće dobile priliku narasti.

Ta je premoć učinila Alphabet, holding kompaniju u čijem je vlasništvu Google, jednom od najbogatijih u svijetu, kojoj oglasi pri pretraživanju donose 60 posto prihoda, što je daleko više od zarade koju donose druge aktivnosti kompanije poput YouTubea ili uređaja s operativnim sistemom Android.

“Google je prije dva desetljeća postao miljenik Silicijske doline kao sklepana razvojna kompanija s inovativnim načinom za pretraživanje interneta u nastajanju. Tog Googlea već odavno nema”, stoji u tužbi ministarstva pravosuđa.

Deseci američkih saveznih država, predvođeni Coloradom, također su se pridružile pravnoj borbi, iako je sudac Mehta odbacio neke njihove argumente da je Google u rezultatima svojih pretraživanja internet stranice poput Yelpa i Expedije nezakonito postavljao na niža mjesta.

Devedesetpostotni tržišni udio

Najveća navodna žrtva u slučaju su konkurentski pretraživači, koji tek moraju nadoknaditi Googleov tržišni udio, poput Microsoftovog Binga ili pretraživača DuckDuckGo.

Google je i dalje najkorišteniji pretraživač u svijetu, a zauzima 90 posto tržišta u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta, od čega dobar dio dolazi zbog njegove upotrebe na Appleovim uređajima iPhone i telefonima koji koriste Android u vlasništvu Googlea.

Kompanija će zastupati tezu da je razlog njenog uspjeha neprikosnoven kvalitet njenog pretraživača koja je bolja od konkurencije otkako su ga osnivači kompanije Sergey Brin i Larry Page pokrenuli 1998.

“Ukratko, ljudi ne koriste Google jer moraju, već zato što žele”, naveo je Kent Walker, Googleov predsjednik za globalno poslovanje, u objavi na blogu.

Presuda sudije Mehte se očekuje mnogo mjeseci nakon otprilike tri mjeseca saslušanja.

Mogao bi odbaciti slučaj ili narediti drastično korektivno postupanje poput razdvajanja Googleovih aktivnosti ili reorganizaciju trenutnog načina poslovanja.

Nezavisno o ishodu, jedna od strana će se gotovo sigurno žaliti na presudu, zbog čega bi slučaj mogao potrajati godinama.

Posebna tužba čeka ih naredne godine

Slučaj Washingtona protiv Microsofta započeo je 1998, a završio je nagodbom 2001. nakon što je žalbom srušena presuda da se kompanija mora podijeliti.

Američka vlada je svoj postupak protiv Googlea započela u vrijeme kada je predsjednik bio Donald Trump, a tužba se nastavila i nakon što je vlast preuzeo Joe Biden.

Biden je također naglasio važnost izazivanja tehnoloških divova te je na ključne položaje imenovao njihove istaknute kritičare, no zasad nije postigao značajnije rezultate.

Bidenovo ministarstvo pravosuđa je u januaru podiglo posebnu tužbu protiv Googlea zbog njegovih oglašivačkih aktivnosti, a suđenje bi moglo početi iduće godine.

Kompanija se također suočava s nizom različitih tužbi američkih saveznih država koje ju optužuju za zloupotrebu monopola u oglašivačkoj tehnologiji i za blokiranje konkurencije u svojoj trgovini mobilnih aplikacija Google Play.

Izvor: Agencije