Četvorica evropskih astronauta pristala na ISS

Na ISS su pristali Španac Michael López-Alegría, Italijan Walter Villadei, Šveđanin Marcus Wandt i Turčin Alper Gezeravci, kao prvi turski državljanin u svemiru.

Četvorica evropskih astronauta uspješno su pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (EPA)

Četvorica evropskih astronauta uspješno su pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a na objavljenim snimcima vidi se kako ih pozdravlja postojeća posada ISS-a, javlja Hina.

Novi astronauti, koji su na ISS stigli svemirskom letjelicom SpaceX Crew Dragon, što je omogućila privatna američka kompanija za svemirske letove Axiom Space sa sjedištem u Houstonu, na ISS-u će ostati dvije sedmice.

Sa floridskog Cape Canaverala u četvrtak su poletjeli Michael López-Alegría, NASA-in astronaut rođen u Španiji, Italijan Walter Villadei, Šveđanin Marcus Wandt i Turčin Alper Gezeravci. Gezeravci je prvi turski državljanin u svemiru.

Trošak po astronautu 50 miliona eura

Evropska svemirska agencija (ESA) izvijestila je da je Wandt prvi iz nove generacije evropskih astronauta koji preko Axiom Spacea sudjeluje u jednome komercijalnom letu s posadom.

Među 20 eksperimenata koje će četvorica novopridošlih astronauta provesti na ISS-u je učinak dizajna svemirskog smještaja na razinu stresa astronauta. Među ostalim će pokušati dekodirati promjene koje nastaju u strukturi stanica u uvjetima bestežinskog stanja.

Putovanje je organizirao Axiom Space u suradnji s NASA-om i SpaceX-om, a po pisanju medija trošak po putniku iznosi oko 50 miliona eura.

Izvor: Agencije