Iran uspješno lansirao novi satelit

Iran godinama razvija svoje zračne i svemirske kapacitete tvrdeći da to radi u mirnodopske svrhe i u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Satelit je poslan u orbitu 750 kilometara iznad Zemlje što je prvi put da Iran šalje satelit na visinu iznad 500 kilometara, prema navodima novinske agencije IRNA (IRNA/Twitter - Screenshot)

Iran je uspješno lansirao novi istraživački satelit, javili su zvanični mediji o novoj fazi razvoja zračnih i svemirskih aktivnosti te zemlje uprkos zapadnim sankcijama.

Satelit Soraya, koji je proizvela Iranska svemirska agencija, uspješno je lansiran raketom Iranske revolucionarne garde “Qaem-100”, javila je iranska državna televizija, prenosi Beta.

Satelit je poslan u orbitu 750 kilometara iznad Zemlje što je prvi put da Iran šalje satelit na visinu iznad 500 kilometara, prema navodima novinske agencije IRNA.

Ministar telekomunikacija Isa Zarepour rekao je da je Soraya istraživački satelit težine od gotovo 50 kilograma.

Iran godinama razvija svoje zračne i svemirske kapacitete tvrdeći da to radi u mirnodopske svrhe i u skladu sa rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Zapadne vlade strahuju, međutim, da sistemi za lansiranje satelita imaju tehnologiju koja se može koristiti za balističke rakete, a one mogu da nose nuklearnu bojevu glavu.

Raketu “Qaem-100” razvila je Iranska revolucionarna garada, ideološka vojska Irana, koja je u septembru objavila da su u orbitu postavili satelit “Nur-3” na 450 kilometara iznad Zemlje.

Objave o lansiranju satelita dolaze u vreme povećanih tenzija na Bliskom istoku zbog izraelskog rata sa Hamasom u Pojasu Gaze i samo nekoliko dana nakon što su Iran i Pakistan razmijenili zračne udare.

Izvor: Agencije