NASA ‘poslala u penziju’ robotski helikopter za istraživanje Marsa

Administrator NASA-e Bill Nelson je na društvenim mrežama rekao da ‘s tugom, ali uz lijepa sjećanja, objavljuje da je maleni helikopter ‘Ingenuity’ obavio svoj posljednji let na Marsu’.

'Ingenuity' je letio iznad tla Crvenog planeta 14 puta dulje od očekivanog, pokrivši udaljenost od 17 kilometara tokom 72 leta (Reuters)

NASA je objavila da je njen robotski helikopter „Ingenuity“, koji je korišten za istraživanje Marsa, zauvijek prizemljen nakon što je tokom tri godine izvršio desetke letova na Crvenom planetu, čime je okončana historijska misija koja je premašila sva očekivanja.

Sudbina helikoptera je zapečaćena kada je slika koja je stigla na Zemlju 18. januara, nakon 72. leta, pokazala da je dio jedne od lopatica propelera otrgnut, zbog čega je robot onesposobljen za daljnje operacije, objasnila je NASA.

Administrator NASA-e Bill Nelson je na društvenim mrežama rekao da „s tugom, ali uz lijepa sjećanja, objavljuje da je maleni helikopter ‘Ingenuity’ obavio svoj posljednji let na Marsu“, javlja Reuters.

„Ingenuity“ je letio iznad tla Crvenog planeta 14 puta dulje od očekivanog, pokrivši udaljenost od 17 kilometara tokom 72 leta. Najveća visina leta mu je bila 24 metra. Vrijeme provedeno u letenju iznad Marsove površine je iznosilo dva sata i osam minuta.

Letjelica „Ingenuity“, nešto lakša od dva kilograma, putovala je na Mars prikačena za tijelo rovera „Perseverance“. Nekoliko mjeseci po slijetanju oprobala se u samostalnom letu.

Sletio na dno kratera ‘Jezero’

Robotski helikopter je sletio na Mars prije tri godine, na dno golemog Marsovog kratera Jezero, nazvanog po istoimenoj bosanskohercegovačkoj općini, u cilju prikupljanja površinskih uzoraka za koje se očekivalo da bi mogli sadržavati znakove drevnog života i pohranjivanja uzoraka kako bi ih mogao pokupiti idući rover.

Na raspolaganju za to „Ingenuity“ je imao ukupno 43 tube, temeljito očišćene od zemaljskih mikroba i organskih molekula.

„Ingenuity“, koji liči na kutiju sa četiri noge i suncobran od lopatica propelera i solarne ploče, svoje će posljednje dane proživjeti na odmoru, povremeno odašiljući tragove podataka prije nego izgubi kontakt s roverom „Perseverance“, kako se bude udaljavao.

NASA slavi dostignuća tog minijaturnog helikoptera kao prototipa novih letjelica koje će istraživati ne samo Mars već i Saturnov mjesec Titan. U toku je razvoj bespilotne letjelice „Dragonfly“ na temelju podataka prikupljenih tokom letova marsovskog helikoptera „Ingenuity“.

NASA koristi ono što je naučila od marsovskog helikoptera kako bi stvorila složeniji leteći stroj za istraživanje Titana, najvećeg Saturnovog mjeseca.

„Ingenuity“ ima jedan rotor i visinu od samo 49 centimetra, a „Dragonfly“ ima osam rotora i veličine je malog automobila. Tim istraživača predvođen Laboratorijom za primijenjenu fiziku Univerziteta Johns Hopkins (APL) u Marylandu koristi prednost Titanove guste atmosfere u kojoj će lakše letjeti u odnosu na Marsovu znatno rjeđu atmosferu, prenosi Hina.

Izvor: Agencije