Vojna pobuna na Papui Novoj Gvineji

Pristalice penzionisanog pukovnika Yaura Sasa preuzela kontrolu nad vojskom. (EPA)

Grupa vojnika saopćila je da je preuzela kontrolu nad vojskom Papue Nove Gvineje i zahtijevaju povratak na vlast svrgnutog premijera Michaela Somarea.

Pobuna, u kojoj učestvuje do dvadesetak vojnika, dogodila se rano u četvrtak u prijestolnici Port Moresby. Vođa pobunjenih vojnika je penzionisani pukovnik Yaura Sasa.

On je sebe proglasio komandantom vojske nakon što je pobunjena grupa vojnika stavila dosadašnjeg šefa vojske generala Francisa Agwija u kućni pritvor.

Incident je povezan sa sporom između Pitera O` Nila i ser Michaela Somarea, dvojice političara koji polažu pravo na funkciju premijera i oko toga se spore u proteklih šest mjeseci.

Borba za vlast

Al Jazeerin reporter Andrew Thomas, koji izvještava iz susjedne Australije, kaže da je O'Neil de facto premijer.


Spor oko funkcije premijera vodi se već šest mjeseci

“On kontrolira većinu državnih službi, većinu u parlamentu, policiju, a do unazad nekoliko sati, kontrolirao je i većinu vojske”, rekao je on.

Pukovnik Sasa negira da je pokrenuta pobuna i ističe da je na vlast postavio vladu Michaela Somarea.

“Moj zadatak je povratak integriteta, poštovanja Ustava i pravosuđa. Pozivam šefa države da odmah Somarea imenuje na funkciju premijera. Ukoliko to ne bude učinjeno u roku od sedam dana, možda ću biti primoran da preduzmem neophodne mjere”, rekao je on na konferenciji za novinare u komandi vojske, prenosi britanski BBC.

Međutim, neposredno nakon ove objave, zamjenik premijera Belden Namah rekao je da je uhapšeno 15 od 30 osoba, koje podržavaju pukovnika Sasu. Prema njegovim riječima, pobunjeni vojnici nisu naišli na širu podršku vojske.

Ovaj incident posljednji je u nizu u sporu oko vlasti između O`Neila i Somarea.

Somare je u martu napustio Papuu Novu Gvineju i otišao na liječenje zbog problema sa srcem. U junu prošle godine, njegova porodica je saopćila da se on povlači iz politike, što je on kasnije povukao i naglasio da to nije učinjeno u konsultaciji sa njim.

On je pet mjeseci bio izvan zemlje i u augustu su poslanici parlamenta njegovu funkciju proglasili ispražnjenom. O`Nil je izabran sa 70 poslaničkih glasova “za” i 24 “protiv” čime je smijenjen vršilac dužnosti premijera Sem Abal.

Vrhovni sud je u decembru 2011. godine potom saopćio da je parlament izborom O`Neila za premijera djelovao nezakonito. Sud je donio odluku i da Somare bude vraćen na funkciju premijera.

O`Neil je odbio napustiti funkciju premijera.

Izvor: Al Jazeera i agencije