Djeca među desecima poginulih u napadima Assadovih snaga

Od 2012. godine Halep je poprište borbi između pobunjenika, režimskih jedinica i kurdskih frakcija te pripadnika ISIL-a (AP)

Najmanje 34 osobe su poginule u novom danu bombardiranja sirijskog grada Halepa, navodi izvor Al Jazeere iz grada.

Pogibije u utorak su zabilježene tokom zračnog bombardiranja, granatiranja i izbacivanja barel-bombi iz režimskih helikoptera iznad dijelova grada pod kontrolom pobunjenika.

Barel-bombe pale su na dijelove Halepa Salhen, Ferdos i Jisr al-Haj. Tom prilikom je poginulo devet osoba, od čega dvoje djece.

Granatiranje i zračni udari na gradska područja Salahadeen, Sukary, Malaah i Castello odnijeli su 25 života, među kojima ima žena i djece.

Ranjen novinar Hadi al-Abdullah

Napadi ratnih aviona nastavljeni su tokom večeri u utorak i u srijedu ujutro.

Među ranjenima u udarima je i nezavisni novinar i aktivista Hadi al-Abdullah, koji je izvještavao iz borbi za Halep u područjima pod kontrolom pobunjenika.

Na Twitteru su objavljene fotografije trenutka kada je Abdullah pogođen ruševinama nastalim padom granate u njegovoj blizini.

Bombardiranje Halepa izvedeno je u vrijeme krvavih okršaja pobunjeničkih snaga i jedinica sirijske Vlade za okolna sela.

Najmanje 70 pobunjenika je poginulo u nekoliko okršaja kada su režimske snage ponovo osvojile sela Zeitan i Khalasah.

Za drugo selo još nisu potvrđene informacije ko ga kontrolira.

Od 2012. godine Halep je poprište borbi između pobunjenika, režimskih jedinica i kurdskih frakcija te pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Višestrani građanski rat

Pripadnici ISIL-a su silom istjerani iz grada 2013. godine, no i dalje kontroliraju velike dijelove okolnih seoskih predjela na istoku grada.

Proteklih mjeseci snage sirijske vojske (pojačane ruskim borbenim avionima) i kurdske grupe drže u obručima dijelove grada pod kontrolom pobunjenika te prijete prekidanjem linija snabdjevanja koje vode do granice s Turskom.

Rat u Siriji, koji je počeo mirnim demonstracijama marta 2011. godine, eskalirao je u višestrani građanski rat.

Smatra se kako je više od 280.000 osoba poginulo, dok je polovina stanovnika ove države primorana napustiti svoje domove.

Izvor: Al Jazeera