Drugi pacijent u historiji možda izliječen od HIV-a

Približno 37 miliona osoba širom svijeta trenutno ima HIV, a pandemija AIDS-a usmrtila je 35 miliona od njenog početka 1980-ih (AP)

Transplantacija matičnih ćelija koštane srži kod pacijenta iz Velike Britanije s HIV-om dovela je do dugoročnog povlačenja, što znači da bi on mogao biti druga osoba u historiji koja je izliječena od te infekcije, prenose agencije.

Iako je pacijent u remisiji 18 mjeseci, autori britanske studije objavljene u utorak u naučnom žurnalu Nature upozoravaju da je još rano reći da je izliječen.

Gotovo tri godine nakon što je dobio matične ćelije koštane srži od donora s rijetkom genetskom mutacijom koja je otporna na infekciju HIV-om te 18 mjeseci nakon obustave primanja lijekova protiv odbacivanja jako osjetljivi testovi pokazuju da nema tragova ranije infekcije virusom.

“Prema našim mjerenjima, virus više nije prisutan, ništa ne otkrivamo”, naveo je Ravindra Gupta, profesor i HIV-biolog, jedan od doktora koji su vodili liječenje pacijenta.

Berlin i London

Dosad je dokumentiran samo jedan slučaj izlječenja od HIV-a, virusa koji izaziva AIDS. Prije 12 godina “berlinskom pacijentu” presađene su matične ćelije koštane srži od donora koji ima mutaciju gena CCR5, a koji je poznat kao otporan na HIV.

Njegova bolest povučena je u stalnu remisiju tretmanom koji je opisan agresivnim i otrovnim. Brojni pokušaji ponavljanja procedure dosad nisu bili uspješni, a posljednji slučaj označen je kao “londonski pacijent”.

Gupta je opisao pacijenta kao “funkcionalno izliječenog” i “u remisiji”, ali je upozorio da je “prerano reći da je izliječen”.

Približno 37 miliona osoba širom svijeta trenutno ima HIV, a pandemija AIDS-a usmrtila je 35 miliona ljudi od njenog početka 1980-ih.

Izvor: Agencije