Druga osoba u svijetu izliječena od HIV-a

Trenutni lijekovi koji se koriste za HIV su vrlo efikasni i osobe s HIV-om mogu dugo i zdravo živjeti (EPA)

Muškarac iz Londona druga je osoba u svijetu koja je izliječena od HIV-a, prenosi Hina.

Adam Castillejo nema HIV više od dvije i po godine od završetka antiretrovirusne terapije, potvrdili su ljekari.

Međutim, on nije izliječen lijekovima protiv HIV-a, već matičnim stanicama zbog karcinoma od kojeg je, također, bolovao, objavili su ljekari u naučnom časopisu Lancet HIV.

Donori tih matičnih stanica imaju neuobičajen gen koji im pruža zaštitu od HIV-a.

Timothy Brown, poznat kao “berlinski pacijent”, postao je 2011. godine prva osoba koja je izliječena od HIV-a, tri i po godine nakon primanja slične terapije.

Čini se da transplantacija matičnih stanica sprečava reprodukciju virusa u tijelu zamjenom imunoloških stanica pacijenta s donorskim stanicama koje se mogu oduprijeti zarazi HIV-om.

Nije lijek za milione ljudi

Adamu Castilleju, 40-godišnjem “londonskom pacijentu”, koji je pristao otkriti svoj identitet, HIV-a više nije bilo u krvi, spermi ili tkivu.

“To gotovo sigurnosno predstavlja lijek za HIV”, rekao je Ravindra Kumar Gupta, glavni istraživač i profesor sa Univerziteta Cambridge, za BBC.

“Naša otkrića pokazuju da se uspjeh transplantacije matičnih stanica, kao lijek protiv HIV-a prvi put prijavljen prije devet godina kod berlinskog pacijenta, može ponoviti”, kazao je Gupta.

Ipak, to neće biti lijek za milione ljudi širom svijeta koji žive s HIV-om.

Agresivna terapija primarno se koristi za liječenje karcinoma, a ne HIV-a, ali profesor Gupta kaže da slučaj pruža nadu za pronalazak lijeka u budućnosti.

Trenutni lijekovi koji se koriste za HIV su vrlo efikasni i osobe s HIV-om mogu dugo i zdravo živjeti.

Izvor: Agencije